Log in or create new account to save this product to your wishlist.
Bodemonderzoek
Bekijk Nederlandse versie hier: https://moowy.nl/bodemonderzoek-instructies/
De pH-waarde
Meten is weten! De ideale pH waarde voor je gazon ligt tussen de 5,5 en 6,5. Een goede pH-waarde van de bodem is van groot belang en zorgt ervoor dat het gras veel beter voedingsstoffen kan opnemen. Wat resulteert in een gezonder gazon. Een te lage pH-waarde is in veel gevallen de oorzaak van problemen, onder andere mos doet het heel goed op een te zure bodem.
PH-waarde = < 6
De pH-waarde van jouw grond op dit moment te laag is. Dit betekent een te zure grond. Mos doet het zeer goed op een te zure bodem. De pH voor een gazon is idealiter neutraal tot licht zuur, tussen 6.5 en 7.0 is perfect. Een correcte pH zorgt ervoor dat de wortel van de grasplant de aanwezige voedingstoffen in de grond kan opnemen. Hierdoor wordt het een stuk makkelijker om een gezond gazon te onderhouden!
Het is dus belangrijk om de pH in jouw grond te verhogen (de grond minder zuur maken). Dit kan je heel makkelijk doen door jaarlijks 1 à 2 keer per jaar kalk te strooien.
pH-waarde = 6 – 7
De pH-waarde van jouw grond op dit moment in orde is. Hier moet je momenteel niks aan doen. Wat ik je wel graag meegeef is dat de bodem op een natuurlijke manier verzuurd. Dit komt door het verteren van organisch materiaal, zure regen en bemestingen. Het is daarom aan te raden om ook bij een correcte pH om de 2 jaar te bekalken. Zo houd je een correcte pH in stand!
pH-waarde = > 7
De pH-waarde van jouw grond op dit moment te hoog is. Dit betekent dat jouw grond te alkalisch oftewel niet zuur genoeg is. Het is dus belangrijk om de pH in jouw grond te verlagen (de grond zuurder maken). Strooi de komende jaren dus geen kalk! Gelukkig verzuurd de grond op een natuurlijke manier door de afbraak van organisch materiaal, regen. Daarnaast kan je het versnellen door 3 à 4 keer per jaar te bemesten. Met name ijzersulfaat verzuurd de grond sneller.
De NPK-waardes
Wat je je misschien niet realiseert, is dat er verschil zit in de samenstelling van diverse meststoffen. Maar wil je je gazon de beste verzorging geven, dan is het handig om enige kennis te hebben. De mest die je gebruikt in het voorjaar, heeft een andere samenstelling dan de mest die je in het najaar moet gebruiken. Het verschil zit vooral in het gehalte van de NPK-stoffen. Elk seizoen heeft immers andere behoeftes en vraagt om een andere behandeling. Hier kun je alles lezen over NPK meststof.
Daarom is een compleet bodemonderzoek naar de NPK-gehaltes in je bodem erg waardevol. Op basis daarvan weet je precies welke meststof je gazon nodig heeft. Bekijk hieronder onze adviezen bij elke primaire voedingsstof.
Te laag Kaliumgehalte
Heb je een te laag kalium gehalte? Kalium is één van de belangrijkste bouwstenen voor het gazon. Het versterkt de celstructuur waardoor de plant een veel hogere weerstand en een diep groene kleur krijgt. De plant doet dan efficiënter aan fotosynthese waardoor het gazon beter tegen stress kan. Zo kan het onder andere beter tegen betreding, ’s winters en ’s zomers!
Ik raad je daarom aan om een mooi gebalanceerde meststof met een hoog kalium gehalte te gebruiken zoals Easy Mow.
Te laag Stikstofgehalte
Heb je een te laag stikstofgehalte? Stikstof is één van de belangrijkste bouwstenen voor het gazon. Het stimuleert de bladontwikkeling en groei van de plant. Meer blad betekent dat de plant beter aan fotosynthese doet waardoor het sneller groeit, hierdoor groeit je gazon mooi dicht en ben je onkruid te slim af.
Ik raad je daarom aan om een mooie, gebalanceerde meststof met een hoog stikstofgehalte te gebruiken zoals Easy Mow. Hier zitten twee soorten stikstof in: een deel snelwerkend en een deel langwerkend. Hierdoor heb je snel resultaat en voedt je het gazon 3 maanden in 1 bemesting.
Te laag Fosforgehalte
Heb je een te laag fosforgehalte? Fosfor is een belangrijke bouwsteen voor het gazon. Het stimuleert de wortelontwikkeling en optimaliseert de energie verplaatsing door de plant. Fosfor is ook bij het zaaien van nieuw gras of het leggen van graszoden een cruciaal element. De aanwezigheid van fosfor in de bodem helpt graszoden mooi dicht te worden, met een onkruidarm gazon als resultaat.
Ik raad je daarom aan om een mooi gebalanceerde meststof met een hoog fosforgehalte te gebruiken zoals Jong Gazon Meststof.