Tips & Advies
Manden met allerlei bloembollen (tulpen) die je kunt planten in de herfst
7 MIN 22 okt
Laatste update: 27 okt 2023

Bloembollen planten in de herfst: zo doe je dat

De zomer is voorbij en de bladeren beginnen te vallen, maar dat betekent niet dat het tuinseizoen voorbij is. Sterker nog, de herfst is een geweldige tijd om bloembollen te planten voor een kleurrijke en levendige tuin in het komende voorjaar.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze
Top
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
34,99

Het planten van bloembollen in de herfst is een geweldige manier om je tuin vol leven te houden, zelfs nu de dagen korter worden. Bloembollen planten in de herfstmaanden biedt voordelen voor jou als tuinier en voor de planten zelf. 

In dit artikel bespreken we de voordelen van bloembollen planten in de herfst. Ook vertellen we wat de beste bloembollen zijn om te planten in het najaar, en geven we stapsgewijze instructies over hoe je succesvol bloembollen plant. Lees snel verder en ontdek er alles over!

Voordelen van het planten van bloembollen in de herfst

Het planten (ofwel poten) van bloembollen in de herfst heeft verschillende voordelen ten opzichte van het planten in andere seizoenen. Ten eerste hebben bloembollen tijd nodig om te wortelen voordat de winter begint, zodat ze het volgende voorjaar kunnen bloeien.

Door ze in de herfst te planten, geef je ze voldoende tijd om zich te vestigen en sterker te worden voordat de koude wintermaanden aanbreken.

Een ander voordeel van het planten van bloembollen in de herfst is dat de bodem nog warm is van de zomerzon. Dit zorgt ervoor dat de wortels sneller kunnen groeien en zich beter kunnen verspreiden.

Bovendien hebben bloembollen in de herfst minder last van onkruid en plagen, wat resulteert in gezondere en mooiere bloemen in het voorjaar.

Beste bloembollen om te planten in de herfst

Als het gaat om het kiezen van de beste bloembollen voor het planten in de herfst, zijn er verschillende populaire opties om uit te kiezen. Een van de meest geliefde bloembollen voor het najaar is de tulp. Tulpen zijn er in verschillende kleuren en maten, waardoor je eindeloos kunt experimenteren met verschillende combinaties in je tuin.

Andere populaire bloembollen om in het najaar te planten, zijn de bollen van narcissen, krokussen, hyacinten en sneeuwklokjes. Elk van deze bloemen heeft zijn eigen unieke charme en is een prachtige toevoeging aan je tuin.

Drie sneeuwklokjes ontspruiten uit grond met vorst
Sneeuwklokjes worden gezien als en voorbode van de naderende lente. Fotocredits: katerinavulcova via Pixabay

Het is belangrijk om te kiezen voor bloembollen die geschikt zijn voor jouw bodemtype, zodat ze optimaal kunnen gedijen. Heb je niet echt een idee hoe het met jouw bodem gesteld is? Check dan ook even ons artikel over het analyseren (en verbeteren) van je bodemtype.

De bodem voorbereiden voor het planten van bloembollen

Het voorbereiden van de bodem voor het planten van bloembollen is essentieel voor een succesvolle groei. Allereerst is het belangrijk om de grond goed los te maken met behulp van een tuinschop of een tuinvork. Door de grond los te maken, creëer je ruimte voor de wortels om te groeien en vocht vast te houden.

Daarnaast is het raadzaam om organisch materiaal toe te voegen aan de bodem, zoals compost of goed verteerde mest. Dit verbetert de structuur en voedingswaarde van de bodem, waardoor de bloembollen beter kunnen gedijen. Meng het organische materiaal goed door de grond heen, zodat het gelijkmatig verdeeld is.

Je kunt bloembollen in de herfst trouwens ook prima in pot planten. Zorg er wel voor dat de pot diep genoeg is en dat overtollig water weg kan lopen.

De juiste locatie kiezen voor je bloembollen

Het kiezen van de juiste locatie voor je bloembollen is belangrijk voor hun groei en bloei. De meeste bloembollen hebben volle zon nodig om goed te kunnen gedijen, dus kies een plek in je tuin die genoeg zonlicht ontvangt. Zorg er ook voor dat de locatie goed doorlatende grond heeft om overtollig water af te voeren.

Daarnaast is het belangrijk om rekening te houden met de hoogte van de planten die naast de bloembollen groeien. Zorg ervoor dat de bollen niet worden overschaduwd door hogere planten, omdat dit hun groei kan belemmeren. Het is ook een goed idee om bloembollen in groepen te planten voor een mooi en vol effect. 

De eerste tulpen schieten uit de grond
Altijd weer een vreugde: de eerste tulpen schieten uit de grond. Fotocredits: katerinavulcova via Pixabay

Als je een natuurlijk en speels effect wilt bereiken, is het leuk om de bloembollen vanuit de losse pols te strooien. Je plant de bollen vervolgens op de plek waar ze terechtgekomen zijn.

Wanneer bloembollen planten in de herfst?

Het juiste moment om bloembollen te planten in de herfst hangt af van de specifieke bloembollen die je hebt gekozen. Als de bladeren van de bomen beginnen te verkleuren en vallen, is dit een goede indicatie dat het tijd is om te beginnen met planten.

Over het algemeen is het beste moment om (in de herfst) bloembollen te planten als de bodemtemperatuur rond de 10 graden Celsius ligt. Dit is meestal in oktober. 

Als je bloembollen gaat planten in het najaar, is de herfstmaand oktober dan ook dé maand om dit te doen. Als het niet is gelukt om je bloembollen te planten in oktober, kun je ook in november nog helemaal los. Maar wacht niet te lang: je bloembollen dienen voor de eerste nachtvorst in de grond te zitten. 

Stapsgewijze handleiding voor bloembollen poten in de herfst

Nu je alle voorbereidingen hebt getroffen, is het tijd om daadwerkelijk de bloembollen in de grond te stoppen. Volg deze stapsgewijze handleiding om ervoor te zorgen dat je bloembollen succesvol geplant worden:

 • Graaf een gat dat twee tot drie keer zo diep is als de hoogte van de bloembol.
 • Plaats de bloembol met de punt omhoog in het gat.
 • Bedek de bloembol met aarde en druk lichtjes aan.
 • Geef de bloembollen water na het planten om de grond vochtig te houden.
 • Herhaal dit proces voor alle bloembollen die je wilt planten, met een tussenruimte van enkele centimeters tussen elke bol.

Verzorging van bloembollen na het planten

Nadat je de bloembollen hebt geplant, is het zaak om ze goed te verzorgen. Allereerst is het belangrijk om de grond vochtig te houden, vooral in drogere periodes. Geef de bloembollen regelmatig water, maar vermijd overbewatering. Zeker tijdens nat herfstweer is extra bewateren vaak niet nodig. 

Daarnaast is het een goed idee om de bloembollen te beschermen tegen vorst. Bedek de grond met een laag mulch of stro om de bloembollen te isoleren en te beschermen tegen extreme temperaturen. Verwijder de mulch in het voorjaar wanneer het vorstgevaar voorbij is.

Veelgemaakte fouten 

Hoewel het planten van bloembollen in de herfst over het algemeen een eenvoudig klusje is, zijn er enkele veelgemaakte fouten. Een van de meest gemaakte fouten is het te ondiep planten van de bloembollen. Bloembollen moeten diep genoeg geplant worden om wortelgroei te bevorderen en bescherming te bieden tegen vorst.

Een andere fout is het planten van bloembollen in te dichte grond. Zorg ervoor dat de grond goed losgemaakt en goed doorlatend is, zodat de wortels zich gemakkelijk kunnen verspreiden en overtollig water weg kan. Ook het planten van bloembollen op een locatie met te veel schaduw kan ervoor zorgen dat ze niet goed groeien en bloeien.

Tips en trucs voor het planten van bloembollen

Om ervoor te zorgen dat je bloembollen optimaal groeien en bloeien, zijn hier enkele handige tips en trucs die je kunt volgen:

 • Kies bloembollen van goede kwaliteit voor het beste resultaat.
 • Plant bloembollen in groepen voor een beter visueel effect.
 • Voeg wat meststof toe aan de bodem tijdens het planten om de groei te bevorderen.
 • Maak gebruik van verschillende soorten bloembollen voor een langere bloeiperiode.
 • Verwijder verwelkte bloemen regelmatig om de energie van de plant te behouden.
Universele bio tuinmest
Universele bio tuinmest
Universele bio tuinmest
 • De meest veelzijdige meststof die er is
 • Geschikt voor o.a. gazon, moestuin, bloemen en buxus
 • Evenwichtige formule die al het groen ten goede komt

Succesvol bloembollen planten in de herfst, conclusie

Nu de winter nadert, kun je het je amper voorstellen. Toch geeft planten in de herfst je straks veel moois. Bloembollen planten in oktober is een eenvoudige, maar uiterst bevredigende manier om je tuin in het voorjaar tot leven te brengen. De gedachte dat de zon dadelijk weer doorbreekt en je tuin weer in bloei zal staan, doet een mens goed. 

3 hyacinten (2 paarse en 1 roze in het midden) op een rij. Je ziet de bol, de stengel en het blad en de bloemen.
De geur van hyacinten betekent maar 1 ding: de lente is er! Fotocredits: stux via Pixabay

Vergeet niet om de bodem goed voor te bereiden, de juiste locatie te kiezen en de bloembollen op het juiste moment te planten. Met deze gids heb je alle informatie die je nodig hebt om succesvol bloembollen te poten in de herfst.

Geniet van de prachtige beloning die je tuin je zal bieden in het komende voorjaar. Veel tuinierplezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmeststof
  Nu besteld, dinsdag in huis
15,99
Top
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
34,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!