Tips & Advies
Twee handen in zanderige tuinhandschoenen houden geplukte kruiden omhoog
6 MIN 18 jun
Laatste update: 23 jun 2023

7 redenen waarom tuinieren goed voor je is

Tuinieren kan bijdragen aan je algehele welzijn. In dit artikel leggen we je uit waarom dat zo is. Lees snel verder en ontdek waarom tuinieren zo goed voor je is!

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze
Top
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
34,99

De wereld raast in een soms overweldigend tempo aan ons voorbij. Bij velen van ons slurpt de snelheid van het dagelijkse leven energie. Hierdoor voelen we ons vaak gestrest en ellendig. En hoewel een glas witte wijn misschien een goed idee lijkt om tot rust te komen, zijn er betere manieren – zoals tuinieren – om je energie te resetten en je psyche weer in balans te brengen.

Je handen vies maken en je tuin laten groeien, is een van de meest bevredigende manieren om stress te minimaliseren en je overurendraaiende hoofd met beide benen op de grond te zetten.

Maar hoe komt het nou dat tuinieren ons zo goed doet? Dit zijn 7 redenen waarom tuinieren een weldaad is voor je (ook psychische) gezondheid.

1. Tuinieren vermindert stress

Het is bewezen dat tuinieren net zo effectief is als sporten voor het verlagen van de cortisolspiegel. Cortisol is het stresshormoon dat we vrijgeven als we onder druk staan, wat kan leiden tot het onplezierige gevoel van angst en depressie.

Activiteiten zoals graven, grasmaaien, bomen en struiken snoeien en verplanten helpen de hartslag te verhogen, wat er op zijn beurt aan bijdraagt de aanmaak van cortisol te minimaliseren.

Een vrouw oogst wortelgroenten
Je eigen groenten oogsten is een weldaad voor de ziel

Bovendien laat buiten zijn in de frisse lucht ons dieper inademen, wat helpt bij het reguleren van de hartslag. Win-win.

2. Tuinieren daagt onze creativiteit uit

Als je baan of je levensstijl je veel energie kosten, voel je je waarschijnlijk een beetje verstikt en gevangen. De tuin ingaan, biedt ons de mogelijkheid om één te zijn met de natuur; aan niemand verantwoording afleggen behalve aan onszelf.

Zet dus je telefoon uit en check even geen e-mails. Ga in plaats daarvan de tuin in! Tuinieren geeft ons tal van creatieve uitdagingen die afleiden van onze hectische levensstijl.

Man vult en rangschikt bloempotten
Leef je uit in de tuin! Fotocredits: Pelargoniums for Europe via Unsplash

Het transformeren en verfraaien van je tuin is de perfecte manier om dat zware gevoel van geen controle over het (werkende) leven te hebben, teniet te doen. Kies een bloembed om te renoveren en wees creatief met je plantenselectie. Of stel een mooie collectie potten samen voor op je terras of hang een fraai exemplaar onder de ramen.

Word creatief meester van je omgeving en creëer een prachtige ruimte vol rust om je hoofd leeg te maken en een beetje bewuste creativiteit te oefenen.

3. Tuinieren is een uitstekende work-out

Je bent misschien geen liefhebber van teamsporten. En misschien zijn wandelen, joggen of yoga ook niet jouw ding. Geen zorgen: tuinieren is een uitstekende work-out. Je bent veel in beweging en doet voldoende rek- en strekoefeningen. Let daarbij wel altijd op je houding.

Persoon snoeit struik
Een struik snoeien

De resultaten als je naar de sportschool gaat, zijn fijn. Maar er is niets zo bevredigend dan de resultaten van je harde werk met een prachtige, door jou gecreëerde, tuin als resultaat. Heb je een kleine tuin? Richt dan je vlonder of terras in met mooie potplanten of begin een kleine moestuin.

4. Tuinieren fleurt je humeur op

Tijd in de tuin is goed bestede tijd en biedt een dubbel positief effect op je humeur. Ten eerste stelt natuurlijk licht je lichaamsklok af, zelfs als het bewolkt is. Dit helpt ons om beter te slapen, wat een essentieel aspect van welzijn is.   

Bovendien helpt het doorbrengen van je tijd tussen bomen, struiken en groene planten de symptomen van depressie te verlichten. We vergeten het weleens, maar wij maken net zo goed deel uit van de natuur als je rozenstruik. Tijd doorbrengen in de tuin herinnert ons hieraan.

Als je de grond voor een moestuin of siertuin pacht, heeft tuinieren nog een ander voordeel. Je ontmoet dan vaak ook mensen ‘op de tuin’ wat weer goed is voor je sociale contacten. Soms zit er zelfs een hele vereniging omheen, waarbij regelmatig leuke activiteiten worden georganiseerd.

Twee personen maken een praatje in de tuin
Tuinieren is goed voor je sociale contact

Maar ook als je lekker bezig bent in je eigen tuin, kan dit het sociale contact bevorderen. Zeker als je een voortuin hebt. “Dag buurman!”.

5. Tuinieren verbindt ons met de natuur

Door de tuin in te gaan, kunnen we ons verbinden met de natuur.

Zaadjes planten en ze zien groeien. Er is niets bevredigender dan planten te zien groeien uit zaailingen, wetende dat je verantwoordelijk bent voor hun bestaan ​​en hun welzijn.

Zie hoe je planten in hun bloeifase groeien. En observeer hoe insecten in het wild omgaan met je planten en ze onderweg bestuiven. Kijk dan hoe fruit verschijnt en na verloop van tijd opzwelt, en bereid je voor om je maag te vullen.

Zelf kweken is niet altijd supersuccesvol, maar het is een geweldige manier om onze gedachten te vertragen en het natuurlijke verloop van dingen op waarde te schatten.

6. Tuinieren is een leerervaring

Elke tuinman heeft zijn sterke kant. Sommigen kunnen prachtige courgettes laten groeien, terwijl anderen prachtige bloembedden creëren.

Hoe dan ook, het kost tijd om te ontdekken waar je goed in bent op het gebied van tuinieren. Dat leerproces is een deel van het plezier.

Tuinieren helpt je respect te ontwikkelen voor planten, insecten en het weer. Je begint onze verbondenheid met alles om ons heen te herkennen.

Persoon plant pompoenzaad
Zelf zaden (in dit geval pompoenzaad) en oogsten kan heel leerzaam zijn

Je zult beginnen te herkennen hoe het weer je vegetatie beïnvloedt en wanneer je kunstmest moet gebruiken. Je herkent de waarde van fotosynthese en leert onkruid herkennen dat tussen de door jou gekozen planten verschijnt. 

Heb je net iets te veel last van omkomend onkruid? Lees dan ook eens onze artikelen over hoe wat je kunt doen bij mos en onkruid. Onkruid verwijderen, is namelijk ook zo’n typische klus waar je doorgaans helemaal zen van wordt.

7. Tuinieren is goed voor je focus

Het dagelijks leven zit vol met afleidingen. Of het nu onze telefoon is die elke vijf minuten piept, meldingen op sociale media of gewoon gedachten die door je hoofd zoemen: het kan een uitdaging zijn om je te concentreren.

Maar je hoofd gewoon eens lekker leeg maken, kan soms net zo moeilijk zijn. Luister eens naar een (niet al te moeilijk) hoorspel terwijl je de planten in je kas verzorgt. Of geniet gewoon van de geluiden van de natuur om je heen.

De tijd beweegt zich in een rustiger tempo in de tuin. Leer luisteren naar het zachtere ritme van het tuinleven en geniet van de mogelijkheid om los te laten en te genieten van de meditatieve effecten van zaaien, water geven, planten, verplanten en verzorgen. Af en toe ‘je hoofd even doorluchten’ bevordert je creativiteit en concentratie. 

Klaar om de tuin in te gaan?

Je kijkt momenteel naar een scherm, logisch. En hoe gezellig we het ook vinden dat je er bent: dit is een goed moment om met tuinieren te beginnen.

Dus leg je telefoon of laptop weg en begin met het opruimen en verzorgen van je tuin. Tenzij het middernacht is natuurlijk, al kun je wel vast gaan dromen over wat je met dat ene hoekje gaat doen. Veel tuinierplezier!

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Top
Kies uw variatie
Voorste afbeelding van de langwerkende gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Langwerkende gazonmeststof
  Nu besteld, dinsdag in huis
15,99
Top
Kies uw variatie
Gazon Zomer Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
34,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!