Log in or create new account to save this product to your wishlist.
7 redenen waarom tuinieren goed voor je is
Tuinieren kan bijdragen aan je algehele welzijn. In dit artikel leggen we je uit waarom dat zo is. Lees snel verder en ontdek waarom tuinieren zo goed voor je is!
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
De wereld raast in een soms overweldigend tempo aan ons voorbij. Bij velen van ons slurpt de snelheid van het dagelijkse leven energie. Hierdoor voelen we ons vaak gestrest en ellendig. En hoewel een glas witte wijn misschien een goed idee lijkt om tot rust te komen, zijn er betere manieren – zoals tuinieren – om je energie te resetten en je psyche weer in balans te brengen.
Je handen vies maken en je tuin laten groeien, is een van de meest bevredigende manieren om stress te minimaliseren en je overurendraaiende hoofd met beide benen op de grond te zetten.
Maar hoe komt het nou dat tuinieren ons zo goed doet? Dit zijn 7 redenen waarom tuinieren een weldaad is voor je (ook psychische) gezondheid.
1. Tuinieren vermindert stress
Het is bewezen dat tuinieren net zo effectief is als sporten voor het verlagen van de cortisolspiegel. Cortisol is het stresshormoon dat we vrijgeven als we onder druk staan, wat kan leiden tot het onplezierige gevoel van angst en depressie.
Activiteiten zoals graven, grasmaaien, bomen en struiken snoeien en verplanten helpen de hartslag te verhogen, wat er op zijn beurt aan bijdraagt de aanmaak van cortisol te minimaliseren.
Bovendien laat buiten zijn in de frisse lucht ons dieper inademen, wat helpt bij het reguleren van de hartslag. Win-win.
2. Tuinieren daagt onze creativiteit uit
Als je baan of je levensstijl je veel energie kosten, voel je je waarschijnlijk een beetje verstikt en gevangen. De tuin ingaan, biedt ons de mogelijkheid om één te zijn met de natuur; aan niemand verantwoording afleggen behalve aan onszelf.
Zet dus je telefoon uit en check even geen e-mails. Ga in plaats daarvan de tuin in! Tuinieren geeft ons tal van creatieve uitdagingen die afleiden van onze hectische levensstijl.
Het transformeren en verfraaien van je tuin is de perfecte manier om dat zware gevoel van geen controle over het (werkende) leven te hebben, teniet te doen. Kies een bloembed om te renoveren en wees creatief met je plantenselectie. Of stel een mooie collectie potten samen voor op je terras of hang een fraai exemplaar onder de ramen.
Word creatief meester van je omgeving en creëer een prachtige ruimte vol rust om je hoofd leeg te maken en een beetje bewuste creativiteit te oefenen.
3. Tuinieren is een uitstekende work-out
Je bent misschien geen liefhebber van teamsporten. En misschien zijn wandelen, joggen of yoga ook niet jouw ding. Geen zorgen: tuinieren is een uitstekende work-out. Je bent veel in beweging en doet voldoende rek- en strekoefeningen. Let daarbij wel altijd op je houding.
De resultaten als je naar de sportschool gaat, zijn fijn. Maar er is niets zo bevredigend dan de resultaten van je harde werk met een prachtige, door jou gecreëerde, tuin als resultaat. Heb je een kleine tuin? Richt dan je vlonder of terras in met mooie potplanten of begin een kleine moestuin.
4. Tuinieren fleurt je humeur op
Tijd in de tuin is goed bestede tijd en biedt een dubbel positief effect op je humeur. Ten eerste stelt natuurlijk licht je lichaamsklok af, zelfs als het bewolkt is. Dit helpt ons om beter te slapen, wat een essentieel aspect van welzijn is.
Bovendien helpt het doorbrengen van je tijd tussen bomen, struiken en groene planten de symptomen van depressie te verlichten. We vergeten het weleens, maar wij maken net zo goed deel uit van de natuur als je rozenstruik. Tijd doorbrengen in de tuin herinnert ons hieraan.
Als je de grond voor een moestuin of siertuin pacht, heeft tuinieren nog een ander voordeel. Je ontmoet dan vaak ook mensen ‘op de tuin’ wat weer goed is voor je sociale contacten. Soms zit er zelfs een hele vereniging omheen, waarbij regelmatig leuke activiteiten worden georganiseerd.
Maar ook als je lekker bezig bent in je eigen tuin, kan dit het sociale contact bevorderen. Zeker als je een voortuin hebt. “Dag buurman!”.
5. Tuinieren verbindt ons met de natuur
Door de tuin in te gaan, kunnen we ons verbinden met de natuur.
Zaadjes planten en ze zien groeien. Er is niets bevredigender dan planten te zien groeien uit zaailingen, wetende dat je verantwoordelijk bent voor hun bestaan en hun welzijn.
Zie hoe je planten in hun bloeifase groeien. En observeer hoe insecten in het wild omgaan met je planten en ze onderweg bestuiven. Kijk dan hoe fruit verschijnt en na verloop van tijd opzwelt, en bereid je voor om je maag te vullen.
Zelf kweken is niet altijd supersuccesvol, maar het is een geweldige manier om onze gedachten te vertragen en het natuurlijke verloop van dingen op waarde te schatten.
6. Tuinieren is een leerervaring
Elke tuinman heeft zijn sterke kant. Sommigen kunnen prachtige courgettes laten groeien, terwijl anderen prachtige bloembedden creëren.
Hoe dan ook, het kost tijd om te ontdekken waar je goed in bent op het gebied van tuinieren. Dat leerproces is een deel van het plezier.
Tuinieren helpt je respect te ontwikkelen voor planten, insecten en het weer. Je begint onze verbondenheid met alles om ons heen te herkennen.
Je zult beginnen te herkennen hoe het weer je vegetatie beïnvloedt en wanneer je kunstmest moet gebruiken. Je herkent de waarde van fotosynthese en leert onkruid herkennen dat tussen de door jou gekozen planten verschijnt.
Heb je net iets te veel last van omkomend onkruid? Lees dan ook eens onze artikelen over hoe wat je kunt doen bij mos en onkruid. Onkruid verwijderen, is namelijk ook zo’n typische klus waar je doorgaans helemaal zen van wordt.
7. Tuinieren is goed voor je focus
Het dagelijks leven zit vol met afleidingen. Of het nu onze telefoon is die elke vijf minuten piept, meldingen op sociale media of gewoon gedachten die door je hoofd zoemen: het kan een uitdaging zijn om je te concentreren.
Maar je hoofd gewoon eens lekker leeg maken, kan soms net zo moeilijk zijn. Luister eens naar een (niet al te moeilijk) hoorspel terwijl je de planten in je kas verzorgt. Of geniet gewoon van de geluiden van de natuur om je heen.
De tijd beweegt zich in een rustiger tempo in de tuin. Leer luisteren naar het zachtere ritme van het tuinleven en geniet van de mogelijkheid om los te laten en te genieten van de meditatieve effecten van zaaien, water geven, planten, verplanten en verzorgen. Af en toe ‘je hoofd even doorluchten’ bevordert je creativiteit en concentratie.
Klaar om de tuin in te gaan?
Je kijkt momenteel naar een scherm, logisch. En hoe gezellig we het ook vinden dat je er bent: dit is een goed moment om met tuinieren te beginnen.
Dus leg je telefoon of laptop weg en begin met het opruimen en verzorgen van je tuin. Tenzij het middernacht is natuurlijk, al kun je wel vast gaan dromen over wat je met dat ene hoekje gaat doen. Veel tuinierplezier!
Laat een opmerking
Je antwoord zal op de site worden getoond en de geïnteresseerde zal via e-mail op de hoogte worden gebracht.
Laat een opmerking
Heb je een vraag of wil je je ervaring delen? Laat een reactie achter.
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
Reacties (0)
Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?
Wees de eerste om een opmerking te schrijven!Heb je wat opmerkingen?