Log in or create new account to save this product to your wishlist.
Siergras Snoeien: Waarom, Wanneer & Hoe
Leer de kneepjes van het vak met siergras snoeien. Ontdek welke siergrassen je moet trimmen en wanneer je dit het beste kunt doen.
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
Siergrassen zijn een prachtige toevoeging aan elke tuin. Ze bieden structuur en kleur en geven je tuin een natuurlijke uitstraling. Ze vereisen relatief weinig onderhoud, maar siergras snoeien is essentieel om het mooi en gezond te houden.
- Waarom siergras snoeien?
- Wanneer siergras snoeien?
- Siergrassen soorten
- Wintergroene siergrassen snoeien
- Hoe snoei je siergras?
- Benodigd gereedschap voor snoeien siergras
- Veelgemaakte fouten
- Veelgestelde vragen over siergras knippen
- Siergras snoeien, conclusie
In dit artikel leggen we uit waarom en wanneer je siergrassen moet snoeien en hoe. Ook gaan we in op de soorten siergras en welke je niet hoeft te snoeien. Lees snel verder en ontdek er alles over!
Waarom siergras snoeien?
Het snoeien van siergrassen is van groot belang om verschillende redenen. Ten eerste zorgt het snoeien ervoor dat de grashalmen gezond blijven. Door het verwijderen van oude en beschadigde halmen geef je nieuwe scheuten de ruimte en bevorder je een mooie dichtheid en compacte groei.
Daarnaast draagt het snoeien bij aan de schoonheid van je tuin. Door dode en minder mooie delen te verwijderen en de halmen in te korten, krijgt je siergras een verzorgde en weelderige uitstraling. Bovendien helpt siergras snoeien om ongewenste zaailingen te voorkomen, waardoor je tuin er netjes uit blijft zien.
Wanneer siergras snoeien?
In principe geldt dat je siergras een keer per jaar moet snoeien. Het juiste moment om siergrassen te snoeien kan variëren afhankelijk van het type siergras dat je hebt staan.
Over het algemeen wordt aangeraden om siergrassen in het vroege voorjaar (meteen na de laatste vorst) te snoeien, voordat de nieuwe groei begint. Dit betekent dat je alle siergrassen die in de winter boven de grond afsterven, eind februari of begin maart diep terug kan snoeien.
Vroeg uitlopende soorten (zoals struisriet en veergras) moet je in februari snoeien. Een handige vuistregel: als je de eerste nieuwe scheuten tussen de oude stengels ontdekt, is het hoog tijd voor een snoeibeurt.
Siergrassen knippen voor de winter is voor de meeste soorten niet zo’n goed idee. Snoeien na de winter zorgt ervoor dat de grashalmen de hele winter hun structuur behouden en dat de grassen beschermd zijn tegen vorstschade. Ook biedt siergras in de winter beschutting aan dieren, dus na je siergras snoeien in het voorjaar komt de biodiversiteit ten goede.
Sommige siergrassen kun je ook in de herfst snoeien, afhankelijk van hun groeicyclus. Het is belangrijk om de specifieke behoeften van elk type siergras te begrijpen voordat je begint met snoeien. Daarom gaan we nu eerst kort op de soorten siergras in.
Siergrassen soorten
Er zijn wel 8000 soorten siergrassen, variërend van kleurrijk tot groen en van laagblijvende bodembedekkers tot middelhoge en hoge grassen (sommige met pluimen) die een dramatische touch aan je tuin geven.
Enkele populaire soorten siergrassen zijn:
- Pampasgras (cortaderia selloana): dit imposante gras kan wel 2 meter hoog worden en heeft een pluizige bloeiwijze. Pampasgras moet in het vroege voorjaar worden gesnoeid, waarbij je de halmen tot op 30 cm boven de grond inkort.
- Lampenpoetsersgras (pennisetum alopecuroides): dit siergras heeft prachtige pluimen die lijken op lampenpoetsers.
- Japanse zegge (carex morrowii): deze siergrasvariëteit heeft smalle, groene bladeren en gedijt goed in de schaduw. Het snoeien van Japanse zegge is niet strikt noodzakelijk, maar je kunt de oude bladeren in het vroege voorjaar verwijderen voor een nettere uitstraling.
Het verschilt per soort hoe je siergras het beste kunt snoeien. Hier gaan we nu dieper op in.
Siergras dat je moet snoeien
Niet alle siergrassen hebben snoei nodig, maar de meeste siergrassen, vooral de bladverliezende soorten, profiteren van een jaarlijkse snoeibeurt. Als het blad van je siergras bruin wordt in de winter, is dit een teken dat je het snoeien van je siergras alvast op je to-do-lijst voor het voorjaar kunt zetten. Enkele siergrassen die gesnoeid moeten worden zijn:
- Prachtriet (Miscanthus): Dit siergras heeft elegante bloeiaren en sterft in het najaar helemaal af. Laat de oude halmen staan tot in het voorjaar. Prachtriet staat bekend om zijn snelle groei. Elk jaar terugsnoeien wordt dan ook aanbevolen.
- Pijpenstrootje (Molinia caerulea): dit siergras heeft mooie bloeiaren en moet in het voorjaar worden gesnoeid. Knip de halmen tot ongeveer 10 cm boven de grond af.
- Struisriet (calamagrostis): deze grassoort mag je sterk (tot 10-20 centimeter boven de grond) terugsnoeien. Doe dit bij voorkeur in februari voordat de nieuwe groei begint.
- Lampenpoetsersgras (pennisetum alopecuroides): het snoeien van lampenpoetsersgras is eenvoudig: knip de halmen in het vroege voorjaar tot ongeveer 10 cm boven de grond af.
Het snoeien van bladverliezende (zomergroene) siergrassen helpt om ze gezond en aantrekkelijk te houden.
Siergras dat je niet moet snoeien
Hoewel sommige siergrassen profiteren van snoeien, zijn er ook soorten die beter niet gesnoeid kunnen worden. Deze siergrassen behouden hun vorm en structuur het beste als ze niet worden gesnoeid. Enkele siergrassen die niet gesnoeid moeten worden zijn:
- Vedergras (Stipa): dit siergras heeft prachtige, zachte pluimen en behoudt zijn vorm het beste als het niet wordt gesnoeid. Laat de oude halmen staan voor een natuurlijke uitstraling. Om het mooiste loof te behouden, kun je vedergras wel in het vroege voorjaar wat terugknippen.
- Rietgras (Calamagrostis): Dit siergras heeft rechtopstaande halmen en moet niet worden gesnoeid. Laat de halmen staan tot in het voorjaar, voordat de nieuwe groei begint.
Wintergroene siergrassen snoeien
Sommige siergrassen, vooral de groenblijvende of semi-groenblijvende, vereisen weinig tot geen snoei. Voorbeelden van groenblijvende siergrassen zijn Zegge (Carex), blauwgras of schapengras (Festuca) en veldbies (Luzula). Bij deze soorten volstaat het om enkel de beschadigde of dode bladeren te verwijderen om de plant netjes te houden.
Hoe snoei je siergras?
Nu je begrijpt waarom het snoeien van siergrassen belangrijk is en welke soorten wel of niet gesnoeid moeten worden, is het tijd om te leren hoe je siergrassen moet snoeien. Volg deze stap-voor-stap handleiding voor het beste resultaat:
- Begin met het verwijderen van dode, beschadigde of zieke halmen. Knip deze halmen zo dicht mogelijk bij de grond af.
- Knip de resterende halmen in de gewenste hoogte. Afhankelijk van het type siergras kun je ervoor kiezen om de halmen tot aan de grond af te knippen of een deel ervan te behouden.
- Kam of pluk de overgebleven bos om het siergras luchtig te maken en dode plantenresten los te schudden. Zo creëer je ruimte en licht voor nieuwe scheuten en voorkom je dat het siergras gaat rotten.
- Verwijder al het snoeiafval en maak de omgeving rondom de siergrassen schoon.
- Als je wilt, kun je je siergras na het snoeien wat extra verzorgen. Verbeter de grond na het snoeien met wat compost of een geschikte gazonmest.
Als je lang siergras gaat snoeien, is het slim om eerst wat ruimte te maken, zodat je makkelijk bij de kern komt. Je kunt nu met een hand het gras vasthouden en met de andere bijknippen.
Benodigd gereedschap voor snoeien siergras
Om siergrassen op de juiste manier te snoeien, is het belangrijk om de juiste gereedschappen bij de hand te hebben. Hier zijn enkele tools die van pas kunnen komen bij het snoeien van siergrassen:
- Snoeischaar: een scherpe snoeischaar is essentieel voor het precieze snoeiwerk. Zorg ervoor dat de snoeischaar schoon en scherp is voor optimale snijresultaten.
- Heggenschaar: een heggenschaar kan handig zijn voor het snoeien van grote hoeveelheden siergras. Zorg ervoor dat de messen van de heggenschaar scherp zijn voor een nette snit.
- Handschoenen: het dragen van handschoenen kan je handen beschermen tegen eventuele scherpe siergrassen.
- Veiligheidsbril: als je (middel)hoog siergras gaat knippen, is het dragen van een veiligheidsbril geen overbodige luxe.
Zorg er, zoals altijd, voor dat je gereedschap schoon en scherp is. Zo werk je het prettigst en verklein je de kans op ziektes.
Veelgemaakte fouten
Het snoeien van siergrassen is niet al te ingewikkeld, maar er zijn wat dingen om op te letten. Hier zijn enkele veelvoorkomende fouten om te vermijden bij het snoeien van siergrassen:
- Verkeerd tijdstip: het snoeien van siergrassen op het verkeerde moment kan leiden tot beschadiging van de nieuwe groei. Als je voor de winter snoeit, verlies je de voordelen van de winter (niet snoeien biedt bescherming voor de plant). Bovendien zijn veel siergrassen in de herfst en in de winter op hun best. Zorg ervoor dat je het juiste tijdstip kent voor het snoeien van jouw specifieke siergrassen.
- Te veel snoeien: overmatig snoeien kan de gezondheid van de siergrassen schaden en hun groei belemmeren. Pas dus op met rigoureus snoeien. Al is het normaal dat je na het knippen van je siergras een wat minder flatteus bosje overhoudt. Niet getreurd: siergras groeit enorm snel, juist als je het snoeit.
- Onjuiste gereedschappen: het gebruik van botte of verkeerde gereedschappen kan de siergrassen beschadigen en een slordige snit achterlaten. Zorg ervoor dat je de juiste gereedschappen gebruikt en dat ze in goede staat verkeren.
Door deze fouten te vermijden en zorgvuldig te werk te gaan, behaal je de beste resultaten bij het snoeien van siergrassen.
Veelgestelde vragen over siergras knippen
De meeste siergrassen kun je in het vroege voorjaar naar zo’n 10 tot 25 centimeter boven de grond afknippen.
Voor de meeste soorten siergras is het vroege voorjaar (eind februari, begin maart) de beste tijd om te snoeien. Vroeg uitlopende soorten kun je het beste in februari al snoeien. Een algemene vuistregel: snoei pas als de laatste vorst voorbij is en (op z’n laatst) zodra je de eerste nieuwe, groene scheuten ziet verschijnen.
Siergras snoeien, conclusie
Jaarlijks je siergras snoeien is een belangrijke tuinklus die de gezondheid, schoonheid en levensduur van deze prachtige tuinplanten ondersteunt. Als je de juiste technieken op het juiste moment toepast, staat je siergras elk seizoen weer te stralen. Zorg ervoor dat je de specifieke behoeften van het soort siergras dat je hebt begrijpt en gebruik de juiste gereedschappen voor het beste resultaat.
Veel tuinier plezier!
-
Verwelkingsziekte Herkennen, Bestrijden En VoorkomenVoorkom en bestrijd verwelkingsziekte met onze complete gids. Ontdek symptomen, oorzaken en oplossingen voor gezonde, sterke planten.Lees meer
-
Clematis Verzorging: De Complete GidsLeer de beste technieken voor de verzorging van je clematis. Ontdek de beste tips voor water geven, bemesting, snoeien en meer.Lees meer
-
Camelia's snoeien: Waarom, Wanneer & hoe?Camelia's zijn ongelooflijk vergevingsgezinde planten en kunnen het hele jaar door goed worden gesnoeid. Wel zijn er een aantal handige technieken voor als je de bloei wilt stimuleren of de struiken naar jouw wens wilt vormen.Lees meer
-
Japanse Esdoorn (Acer Palmatum) VerzorgenLeer de beste technieken voor de verzorging van je Japanse esdoorn. Ontdek tips voor water geven, bemesting, snoeien en meer.Lees meer
-
Oleander Snoeien: Waarom, Wanneer En Hoe?Een complete handleiding voor het snoeien van een oleander. Leer de juiste snoeitechnieken om je struik gezond te houden.Lees meer
-
Snoeikalender voor de tuin: wat kan je wanneer doen?Wil je een prachtige en gezonde tuin? Ontdek wanneer je verschillende planten moet snoeien met behulp van onze handige snoeikalender voor de tuin!Lees meer
-
Alocasia (Olifantsoor) Verzorgen: Een Complete GidsLeer de alocasia plant (olifantsoor) verzorgen: alles over groei, bloei en onderhoud. Ontdek de beste tips voor een gezonde plant!Lees meer
-
Onze Top 12 Diervriendelijke PlantenPlanten verfraaien je huis, maar ze kunnen je huisdieren ziek maken of zelfs fataal worden. Als je een harige huisgenoot hebt, moet je ervoor zorgen dat het groen dat je binnenshuis houdt hen niet kan schaden. Hetzelfde geldt bij het kopen van nieuwe planten.Lees meer
Laat een opmerking
Je antwoord zal op de site worden getoond en de geïnteresseerde zal via e-mail op de hoogte worden gebracht.
Laat een opmerking
Heb je een vraag of wil je je ervaring delen? Laat een reactie achter.
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
- Voor 23:45 uur* besteld, morgen in huis
- 250.000+ tevreden klanten!
- 60 dagen tevredenheidsgarantie
🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin
Vul je email adres in
Ontvang de tuinkalender
Het hele jaar van een bloeiende tuin!
Reacties (2)
Dank u wel boor de tips. Heel leerzaam.
Fijn om te horen Carine, dankjewel!
Heb je wat opmerkingen?