Tips & Advies
7 MIN 06 apr
Laatste update: 03 nov 2022

Mulchen: wat is het en hoe doe je het?

Een manier om goed voor je gazon te zorgen is mulchen. Mul-wat? Mulchen is een natuurlijke manier om je gazon en planten te beschermen tegen weersinvloeden. Ook houd je jouw gazon onkruidvrij en stimuleer je het bodemleven haar natuurlijke gang te gaan. Meer voordelen, welke soorten mulch er zijn en hoe je het toepast vertellen we je hier.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Op voorraad
26,99

Wat is mulch?

Mulch is een verzamelnaam voor verschillende organische bodembedekkers zoals tuinafval, compost, houtsnippers of simpelweg grasmaaisel. De term ‘mulchen’ is dus eigenlijk slechts een chic woord voor het toedekken van de grond met een laag organisch materiaal, wat door de natuur wordt opgenomen en verwerkt, waardoor je je tuin als het ware bemest.

Table of contents:
Show all
  • Wat is mulch?
  • Waarom moet je mulchen?
  • Mulchen tegen onkruid
  • Mulchen voor een betere bodemstructuur
  • Wanneer kun je het beste mulchen?
  • Geschikte mulchmaterialen
  • De voordelen van mulchen
  • De nadelen van mulchen
  • Hoe moet je mulchen?
  • Hoe dik mag een mulchlaag zijn?
  • Tip voor je gazon: mulchen met een mulchmaaier
  • Mulch maken of kopen?
  • Alles over gazon onderhoud
  • Meer over tuinonderhoud?

Waarom moet je mulchen?

Jouw tuingrond krijgt het hele jaar door veel te verduren. Kou, warmte, regen, zon, wind. Al deze verschijnselen zijn een aanslag op je gazon en op je planten. De tuingrond droogt uit, onkruid groeit en ziekten en plagen krijgen vrij spel. Door een mulchlaag aan te brengen wordt de bodem beschermd tegen kou en warmte en ga je uitdroging tegen.

Mulchen tegen onkruid

Daarnaast ga je door te mulchen preventief en op natuurlijke wijze onkruidgroei tegen. Want wist je dat onkruidzaden helemaal geen zin hebben om door een dikke mulchlaag heen te moeten groeien? Onkruidzaden worden hierdoor niet geactiveerd en zullen niet groeien. Het kan nog wel voorkomen dat onkruidzaden door de wind of door vogels op de mulchlaag terechtkomen. Maar geen probleem! De mulchlaag heeft een remmend effect op het ontkiemen van de zaden. Gebeurt dit onverhoopt toch? Dan vindt dit plaats in de luchtige laag onder de mulch. Hiervandaan is het onkruid gemakkelijk te verwijderen.

De mulch tegen onkruid

Mulchen voor een betere bodemstructuur

Door te mulchen verbeter je ook de bodemstructuur. De mulchlaag zal namelijk verteren waardoor het humusgehalte in de grond verbetert en er voedingsstoffen vrijkomen die je grond van mest voorzien. Conclusie: mulchen is een natuurlijke oplossing voor veel problemen in het bodemleven.

Wanneer kun je het beste mulchen?

Je kunt het hele jaar door mulchen. Welk materiaal je gebruikt kun je laten afhangen van het seizoen. Zo zorgen afgestorven plantenresten in de herfst voor een natuurlijke mulchlaag. In het voorjaar kun je de onverteerde resten van de ‘herfstmulch’ gebruiken voor op je composthoop. Grasmaaisel is juist weer een zomerse mulch. En heb je na de lente- of zomersnoei materiaal over? Vul dan je mulchlaag aan met houtmulch. Dit zorgt voor een stevige afdeklaag in de tuin.

Herfstmulchen

Geschikte mulchmaterialen

We hebben al enkele soorten de revue laten passeren, maar welke mulchmaterialen je gebruikt hangt af van jouw persoonlijke voorkeur en zoals gezegd van het seizoen. We leggen de meest voorkomende bodembedekkers aan je uit.

Grasmaaisel

Heb je een gazon dan heb je dit al voorhanden: grasmaaisel. De grassnippers zitten boordevol voedingsstoffen voor het gras en geven je gazon een gratis bemesting. Ook bevat grasmaaisel veel vocht wat de grond beschermt tegen droogte. Dit is zeker in de zomer welkom!

Grasmaaisels

Herfstafval

In het najaar zorgt restafval van planten en bomen vanzelf voor een mooie mulchlaag. Dit biedt de planten en dieren in je tuin een goede bescherming. Verwijder wel even de bladeren van je gazon. Deze verstikken je grasmat.

Houtsnippers

Heb je gesnoeid? Versnipper de takken met behulp van een hakselaar tot houtsnippers. Let op: houtsnippers bevatten koolstof en zijn daardoor niet op alle plekken even geschikt. Het best gebruik je ze als afdekmateriaal van bijvoorbeeld je composthoop op paden en tussen struiken en bomen.

Compost

Wil je je siertuin of groentetuin beschermen, dan is compost ook goed materiaal om te mulchen. Zorg er wel voor dat je alleen dood materiaal gebruikt en let op met hardnekkige onkruiden.

Cacaodoppen

Heb je last van ongedierte zoals slakken, dan kun je cacaodoppen strooien. Let wel op met honden, die kunnen niet tegen de stof theobromine die in cacaodoppen zit.

Boomschors

Boomschors werkt vochtregulerend, waardoor de grond in je tuin minder snel uitdroogt. Boomschors wordt met name gebruikt in de siertuin en beschermt je planten tegen vorst.

Plastic of karton

Wil je van hardnekkig wortelonkruid af, dan kun je eventueel ook plastic of karton gebruiken. Door het gebrek aan licht, lucht en water zal het onkruid vanzelf afsterven.

De voordelen van mulchen

Mulchen heeft veel voordelen. We zetten de belangrijkste voor je op een rijtje.

Het beschermt de bodem tegen zon, wind en regen

Door een goede mulchlaag aan te brengen zal de bodem niet uitdrogen, wegwaaien of wegspoelen.

Het gaat onkruid tegen

Dankzij de laag mulch ziet de grond geen daglicht. Hierdoor krijgt onkruid geen of minder kans om te groeien.

Het verbetert de bodemkwaliteit

Het organisch bodemmateriaal verbetert de bodemkwaliteit en stimuleert het bodemleven.

Het levert voeding op voor je gazon

Wanneer het bodembedekkend materiaal afbreekt komen er voedingsstoffen vrij. Deze worden door de plant gebruikt om beter te groeien. Het resultaat? Een mooi grastapijt en gezonde planten die minder last hebben van ziekten en plagen.

Opruimen hoeft niet meer

Een mooie bijkomstigheid: je hoeft minder tuinafval af te voeren. Je laat het immers liggen in je tuin om op een natuurlijke manier te vergaan. Je hoeft minder te bemesten, wat je tijd oplevert, en eventuele ritjes naar het milieupark zijn ook verleden tijd.

Mulch breekt vanzelf af

De nadelen van mulchen

Er zijn ook enkele nadelen aan mulchen, of beter gezegd: aandachtspunten. Die lichten we natuurlijk ook toe.

Grasveld niet direct te betreden

Bij het mulchen blijft het maaisel op het gras liggen. Het duurt daarom even voordat je het gazon weer kunt betreden, anders blijft het gemaaide gras onder je schoenen plakken en kan het zijn werk niet doen.

Een te dikke laag kan gaan rotten

Als je een te dikke laag mulch aanbrengt kan het gaan rotten. Het is dus een precies werkje.

Viltlaag

Een ander nadeel van mulchen is dat het een soort viltlaag achterlaat. Hierdoor worden voedingsstoffen minder goed opgenomen.

Let op met onkruiden

Let op met wortelonkruiden en onkruid dat al zaad heeft geschoten. Als dit in je mulchlaag terechtkomt, krijg je juist ongewenste gasten in je gazon.

Hoe moet je mulchen?

  • Zorg ervoor dat je zuiver materiaal gebruikt, vrij van onkruidzaden en ziektekiemen
  • Strooi dunne laagjes mulch tot je de gewenste dikte bereikt.
  • Zorg voor de juiste dikte.
Louis Hooft:
“Mulch maak je gemakkelijk zelf, simpelweg omdat alle ingrediënten al in je tuin aanwezig zijn”

Hoe dik mag een mulchlaag zijn?

Hoe dik een mulchlaag mag zijn hangt af van het mulchmateriaal. Voor grasmaaisel kun je het best 3 centimeter aanhouden. Hanteer voor overig fijn materiaal een dikte van 5 centimeter. Gebruik je grof, luchtig materiaal, ga dan tot maximaal 12 centimeter dik.

Een te dikke laag vochtig organisch materiaal beperkt de luchttoevoer waardoor het kan gaan rotten. Maar ook een te dunne laag kan voor problemen zorgen. Deze droogt sneller uit en kan makkelijk verspreid door de tuin worden door bijvoorbeeld vogels of de wind. Dan heeft mulchen ook gewoon minder nut.

Tip voor je gazon: mulchen met een mulchmaaier

Een grasmaaier met mulchfunctie versnippert het gras en laat dit als mulchlaag op het gazon achter. Dit wordt als voeding door het gras opgenomen. De mulchlaag voorkomt dat water verdampt en in een bemest gazon groeit er minder snel mos. Let er wel op dat de mulchlaag niet te dik is, dan kan het gaan rotten. Ben je een keer te laat met maaien dan kun je het gemaaide gras beter opvangen en afvoeren.

Mulch maken of kopen?

Een aantal soorten mulch kun je zelf maken, simpelweg omdat je alle ‘ingrediënten’ hiervoor al in je tuin hebt. Verzamel het natuurlijk afval dat zich in de herfst al in je tuin opslaat. Of vang het grasmaaisel op in een bak en verspreid dit in je tuin. Gebruik je liever ander materiaal of wil je je eigen mulchmateriaal aanvullen? In het tuincentrum vind je de benodigdheden.

Alles over gazon onderhoud

Lees onze andere artikelen over onkruidbestrijding of het verzorgen van je gazon. En alles, maar dan ook echt alles wat je moet weten over het onderhouden van je gazon lees je in onze Gazon Basics Gids.

Meer over tuinonderhoud?

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
back
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
  • Welk doel wil je bereiken?
    1. A. Gras groener maken
    2. B. Voller gazon
    3. C. Kale plekken opvullen
    4. D. Gazon herstellen
    5. E. Nieuw gazon aanleggen
    6. F. Mos bestrijden
  • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
    1. A. Lente
    2. B. Zomer
    3. C. Herfst
    4. D. Winter
  • Hoe ligt het gazon erbij?
    1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik heb een decoratief siergazon
    4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
  • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
    1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
    2. B. Een paar plekken hier en daar
  • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
    1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
    2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
  • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
    1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik wil een decoratief siergazon
    4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
  • Hoeveel mos moet je bestrijden?
    1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
    2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

There are no comments yet. Well then, what are you waiting for to
inaugurate this pretty page?

Be the first to write your comment!
+ Load more
comments

Do you have some comments?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Op voorraad
26,99
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de gazon kalk productverpakking met meststof voor de zak
Gazon kalk
  Op voorraad
12,99
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de universele gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Universele gazonmeststof
  Op voorraad
14,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!