Maai Mei Niet

Om maar met de deur in huis te vallen: paardenbloemen en een overwoekerd gazon zijn een teken van verwaarlozing, incompetentie en toch ook wel luiheid. Tenminste, die gedachte heerst in onze samenleving. Maar is dat wel terecht?

4 MIN 13 mei
Laatste update: 27 okt 2022
Delen:

Nieuwste blogs

5 MIN 10 mrt 12 eenvoudige stappen om je tuin in één maand te veranderen 3 MIN 02 feb De top 3 mooiste schutting planten om je tuin een opknapbeurt te geven 4 MIN 29 dec 4 Tips om tuin en planten tegen vorst te beschermen

Of

Dit zijn de voordelen van een maand niet maaien

Om maar met de deur in huis te vallen: paardenbloemen en een overwoekerd gazon zijn een teken van verwaarlozing, incompetentie en toch ook wel luiheid. Tenminste, die gedachte heerst in onze samenleving. Maar is dat wel terecht?

In België is het concept al langer een begrip, en ook in Nederland krijgt het steeds meer voet aan de grond: Maai Mei Niet. Met deze campagne roepen het Vlaamse Knack en de Nederlandse Bijenstichting, Flora van Nederland en Stichting Steenbreek tuinbezitters in de Lage Landen op om een maand lang de grasmaaier in de schuur te laten staan en op deze manier bijen en andere insecten naar hun tuin te lokken. In deze blog wil ik het hebben over de voordelen van een maand niet maaien én hoe je daarna weer aan de slag gaat.

Waarom een maand niet maaien?

Door het gazon minder vaak te maaien, creëer je leefgebied voor bijen, hommels, vlinders en andere bestuivers. Er groeit voedsel en het langere gras wordt een beschutte plek om uit te rusten. Dit is vooral belangrijk in stedelijke gebieden waar de bloemenvoorraden beperkt zijn, maar niet minder belangrijk in een landelijke omgeving.

Hoe pak je dat aan?

Een manier om het aantal maaibeurten te verminderen is door mee te doen aan Maai Mei Niet. Maai Mei Niet is de tegenhanger van No Mow May, een initiatief van de Britse organisatie Plantlife. In het Verenigd Koninkrijk laten gazonbezitters al een decennium lang hun maaiers in de schuur staan wanneer de maand mei aanbreekt en ook in België en Nederland wordt het idee steeds meer omarmd.

Het doel van Maai Mei Niet is om het gras in de maand mei ongemaaid te laten groeien, zodat er in het vroege seizoen leefgebied en voedsel ontstaat voor bestuivers. In de zomer staan er immers voldoende bloemen en planten in bloei om de insecten van voeding te voorzien, maar daar is geen sprake van in mei – de maand dat bijen uit hun winterslaap komen. Laat je de paardenbloemen en madeliefjes deze maand staan, dan voorzie je ze direct van een eerste maaltje.

Bloemen in het gazon

Voordelen niet maaien

Naast dat een maandje niet maaien goed is voor de bestuivers, zijn er ook andere voordelen aan het omlaag brengen van de maaifrequentie:

  • Langer gras is beter bestand tegen droogte.
  • Kort gras is een uitnodiging voor mossen.
  • Gras bestaat voor 85% uit water. Maai je het gras, dan haal je ook vocht weg. Door het gras te laten groeien hoef je minder vaak te sproeien. Zo bespaar je water.
  • Je vermindert de uitstoot van maaigereedschap dat op benzine werkt.
  • Je bespaart tijd.

Na Maai Mei Niet

Oké, je hebt besloten om de grasmaaier een maand te laten staan. Wat doe je zodra het juni wordt?

1. Bloemen tellen

Na een maand niet gemaaid te hebben zal je er versteld van staan hoeveel bloemen er in jouw tuin zijn opgekomen. Via de site van Maai Mei Niet kun je doorgeven hoeveel bloemen en welke soorten er in jouw tuin staan.

2. De eerste maaibeurt

Wil je je gazon toch weer kortwieken? Houd er dan rekening mee dat je niet in één keer naar een kort gazon terug kan. Hanteer de 1/3 regel: maai maximaal een derde van de graslengte af, anders verliest het gras zijn groeikracht.

Klik hier voor meer maaitips

3. Maai minder (kort)

Het gras gedurende het jaar minder vaak en minder kort maaien is de beste en makkelijkste oplossing om insecten in je omgeving te helpen. Je kunt er ook voor kiezen om een of meerdere gedeeltes van je gazon langer te houden en alleen de delen waar je wilt lopen of zitten te maaien. Of laat je creativiteit de vrije loop en maai cirkels, bogen of vierkanten in je grasmat. Dit geeft je gazon een lekker speelse uitstraling.

4. Varieer met graslengtes

Wist je dat hoogteverschil in gras zorgt voor verschillende temperaturen? Dat is fijn voor vlinders, die altijd op zoek zijn naar de juiste temperatuur. Je bereikt dit door verschillende hoogtes in te stellen op je maaier. Of maai elke week een ander gedeelte van je gazon.

5. Plant bloembollen

Plant je in het najaar krokussen, narcissen en sneeuwklokjes in je tuin, dan hebben hommels en andere vroege vliegers in het voorjaar een lekker maaltje. Bijkomend voordeel: het fleurt je tuin gelijk op.

Enthousiast geworden? Registreer dan jouw tuin op www.maaimeinietnederland.nl of www.maaimeiniet.be.

terug

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

Lees meer

De beste tips voor een groen en gezond gazon

POPULAIRE PRODUCTEN

+Bestsellers

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Snelkiemend graszaad 4.8 (86 beoordelingen) Voor een snelgroeiend gazon van Eredivisie-kwaliteit! Dit graszaad kiemt direct voor een snelle transformatie van uw tuin. Winterhard, met een levenscyclus van meerdere jaren. Vanaf:  18,99
Top
Voorjaars kit 4.8 (25 beoordelingen) Geef je gazon een groene, gezonde en weelderige uitstraling in de lente. Deze kit bevat alles wat je nodig hebt voor herstel van kale plekken en een gezonde groei boost.     Vanaf:  32,99
Langwerkende gazonmeststof 4.8 (163 beoordelingen) Geef je gras alles wat het nodig heeft zonder de overmatige groei die vaak gepaard gaat met bemesting. MOOWY’S langwerkende gazonmest werkt meer dan 90 dagen en levert snel resultaat. Hierdoor hoef je minder vaak het gazon te onderhouden! Vanaf:  15,99

Gratis download

Wil jij een gazon kalender?

🌱 Alle belangrijke onderhoudsmomenten voor je gazon in het jaar. Laat je e-mailadres achter en wij sturen je gratis de gazonkalender op.

Vul je email adres in

Ontvang de gazonkalender in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!