Gazononderhoud in juni

Juni! De tijd van lange zomeravonden in de tuin is eindelijk aangebroken! Is jouw gazon al klaar voor dit nieuwe seizoen? Want voordat je kunt genieten, mag je eerst aan de slag. In deze blog leg ik je uit welke klusjes je deze maand nog kunt oppakken. Veel tuinierplezier!

4 MIN 27 mei
Laatste update: 27 okt 2022
Delen:
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet het hele jaar van een bloeiende tuin!

Hulp nodig bij het kiezen?
Beantwoord 2 vragen over jouw gazon en wij helpen je het juiste product kiezen!

Juni! De tijd van lange zomeravonden in de tuin is eindelijk aangebroken! Is jouw gazon al klaar voor dit nieuwe seizoen? Want voordat je kunt genieten, mag je eerst aan de slag. In deze blog leg ik je uit welke klusjes je deze maand nog kunt oppakken. Veel tuinierplezier!

Controleer op gazonziektes

gazonziekte rooddraad

Is het nat en broeierig, dan kan Rooddraad de kop opsteken in je tuin. Rooddraad is een schimmel die voorkomt in een gazon met een stikstoftekort. De naam kan enigszins misleiden, want alleen in uiterste gevallen kleurt het gras helderrood. Meestal wordt het gras rossig, in sommige gevallen geel. Het is niet alleen niet mooi om te zien, maar het verzwakt ook de weerstand van je gazon. Omdat de oorzaak een stikstoftekort is, is het makkelijk te voorkomen en te verhelpen door te bemesten. Gebruik hiervoor een meststof met voldoende stikstof en fosfor.

Er kunnen deze maand nog meer gazonziektes optreden in je gazon, zoals roest, Dollarspot of een heksenkring. Welke schade deze ziekten kunnen aanrichten en hoe je ze herkent, lees je hier.

Grasmaaien

Het gras groeit deze maand lekker door. Aangename temperaturen en een beetje ochtenddauw bevorderen de groei. Wil je een mooie, dichte grasmat, dan doe je er goed aan je gazon eens per week of 10 dagen te maaien. Is het erg warm? Dan doe je er goed aan het gras iets langer te laten. Lang gras houdt de bodem koeler en creëert een barrière tussen de zon en de bodem, waardoor je verbranding tegengaat.

Tip: maai indien mogelijk zonder de opvangbak. Stel op de maaier in dat je alleen de topjes van het gras afmaait. Zonder de opvangbak komen deze topjes als voeding én als extra vocht terecht op het gazon.

Slijp de messen van je grasmaaier

Maai je veel en vaak, dan doe je er goed aan om halverwege het jaar de messen van de grasmaaier te slijpen. Scherpe messen zorgen voor een mooie snede wat weer zorgt voor minimaal vochtverlies.

Bemesten

Heb je in de lente bemest, dan kun je deze maand een zomerbemesting toedienen aan het gazon. Zorg dat er 6 tot 8 weken zit tussen de voorjaarsbemesting en de zomerbemesting, zo voorkom je een stikstofoverdosis. Kies voor een meststof met langzaam werkende stikstof. Te veel stikstof geeft je gazon een groeispurt. Dit is fijn in de lente, maar in de zomermaanden put dit je gazon uit. Het zorgt bovendien ook nog eens voor extra maaiwerk.


Bekijk onze meststoffen

Onkruid verwijderen

Onkruid heeft de neiging gras te verdringen en het neemt de voedingsstoffen van je gras weg. Zie je onkruid opkomen, verwijder het dan. Trek het uit of schoffel het los. Lees hier 15 manieren om onkruid te verwijderen, bestrijden en voorkomen.

Sproeien

Het is niet altijd nodig om te sproeien, maar bij langdurige droogte doe je er wel goed aan het gras te beregenen. Doe dit bij voorkeur in de ochtend, dan is de zon nog niet op haar hoogtepunt. Sproei je midden op de dag, dan verdampt het water snel maar kan het gazon ook gemakkelijk verbranden. Sproei je in de avond, dan bestaat de kans dat het water nog niet is opgedroogd als de nacht valt. Een gazon wat heel de nacht nat blijft is prooi voor schimmels en ziektes. Geef je gazon dus water in de ochtend om de kans op ziektes als Rooddraad te verkleinen.

Beluchten

gazon beluchten met hooivork

Belucht het gazon voordat je gaat sproeien en help het water om het bodemprofiel binnen te dringen. Zo verdampt er minder water en stimuleer je de wortels om zich dieper te ontwikkelen, wat voedselopname en droogteresistentie bevordert. Maak gaten in het gazon met behulp van een hollepijpbeluchter of een prikrol. Voor een groter oppervlak kun je een beluchtingsmachine huren bij een doe-het-zelfzaak. Wil je slechts een klein stukje beluchten? Dan zijn beluchtingssandalen ook een goede optie.

Verplaats betreding

In de late lente- en zomermaanden wordt het gazon het meest gebruikt. Bij intensieve betreding kan er snel schade optreden. Wees er daarom op tijd bij. Wissel wanneer mogelijk zwaar betreden plekken af, zo geef je de andere plekken kans om bij te komen. Verplaats de tuinmeubelen, de speeltoestellen en het opblaaszwembad. Je helpt de versleten plekken door deze te beluchten, te bewateren en te bemesten. Zaai kale plekken bij met herstel graszaad.

Wat kun je deze maand beter niet doen?

Stel verticuteren, mosbestrijding en uitharken uit tot na de zomer. Zo bescherm je je grasplantjes tegen uitdroging.

terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

Lees meer

De beste tips voor een groen en gezond gazon

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Top IJzersulfaat 4.5 (80 beoordelingen) MOOWY’s keuze voor mosvrij gazon | Pakt het mos aan en versterkt het gazon | Geeft binnen één week een diepe, donkergroene kleur Vanaf: 16,99
Top
Top Gazon kalk 4.4 (39 beoordelingen) Maakt de bodem minder zuur | Bevordert de opname van voedingsstoffen | Wordt snel in de bodem opgenomen en verrijkt de bodemsamenstelling Vanaf: 12,99
Top
Top Snelwerkende gazonmeststof 4.7 (125 beoordelingen) Geef je gazon een boost | Geniet van een groener gazon in slechts drie dagen | Tot 4 keer minder meststof nodig dan bij andere fabrikanten Vanaf: 14,99

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Geniet het hele jaar van een bloeiende tuin!