Planten,

Alles over bloembollen planten – Compleet met stappenplan

Geen enkele tuinier ontsnapt eraan, bloembollen planten. Bloembollen zijn een absolute must voor iedere tuinliefhebber- ze geven kleur en leven aan elke tuin. Maar als je de mooiste resultaten wilt krijgen, moet je weten wanneer, waar en hoe je bloembollen moet planten. In dit blogartikel verneem je van A tot Z alles over bloembollen planten zodat je het beste uit je bloembollen kan halen.

9 MIN 03 mrt
Laatste update: 03 mrt 2023
Delen:

Nieuwste artikelen

13 MIN 17 sep Top 20 groenblijvende potplanten 9 MIN 16 sep Hibiscus snoeien: wanneer, waarom en hoe? 10 MIN 08 sep In enkele stappen naar een onderhoudsvrije tuin
Hulp nodig bij het kiezen?
Beantwoord 2 vragen over jouw gazon en wij helpen je het juiste product kiezen!

Welke soorten bloembollen zijn er?

Een bloembol is een plantensoort die groeit uit een opgezwollen ondergrondse stengel die men ‘bol’ noemt. Bloembollen kan je op verschillende manieren planten, afhankelijk van het soort bol en de omstandigheden in je tuin.

Inhoudsopgave:
 • Welke soorten bloembollen zijn er?
 • Waar kun je bloembollen planten?
 • Wanneer bloembollen planten?
 • Wanneer bloeien welke bloembollen?
 • Hoe diep bloembollen planten?
 • Welke afstand moeten de bollen tot elkaar hebben?
 • Hoe bloembollen planten – Stappenplan
 • Verzorging en onderhoud van bloembollen
 • Bloembollen na de bloei: Laten zitten of verwijderen?
 • Bloembollen bewaren
 • Conclusie
 • Veel gestelde vragen
 • Meer over tuinonderhoud?

Enkele van de meest voorkomende soorten bollen zijn narcissen, tulpen, hyacinten, lelies, gladiolen en begonia’s. Daarnaast kan je ook spreken van twee soorten bloembollen, afhankelijk van het seizoen waarin je ze plant en ze tot bloei komen.

Voorjaarsbloeiende bollen zijn o.a.

 • narcissen met hun prachtige gele, witte of roze bloemen
 • de populaire tulpen, met een breed scala aan kleuren
 • hyacinten, geurige voorjaarsbloeiers in allerlei bonte kleuren

Zomerbloeiende bollen zijn o.a.

 • lelies, die sierlijke, geurende bloemen geven
 • gladiolen, hoge bollen met grote, opzichtige bloemen
 • begonia’s, met een rijke variatie aan kleuren en patronen.
Bloemen in de tuin in de lente

Waar kun je bloembollen planten?

Je kan bloembollen planten in de grond of in potten. Als je ze in de grond plant, zoek dan een plaats in je tuin die veel zonlicht krijgt. Als je in potten plant, moet je ervoor zorgen dat de pot groot genoeg is voor de grootte van de bollen en het aantal bollen dat je plant.

Wil je bloembollen planten in de grond, dan moet je een gat graven dat diep genoeg is voor de bol en zijn wortels. Wil je bloembollen planten in een pot, dan moet je ervoor zorgen dat de pot en de grond goed draineren.

Bloembollen planten in potten

Bloembollen planten in potten is redelijk eenvoudig maar je moet wel met enkele dingen rekening houden. Ten eerste moet je een pot nemen die groot genoeg is voor de grootte en het aantal bollen dat je plant. Ten tweede moet je ervoor zorgen dat de pot voldoende draineert en dat de grond goed draineert.

Bloembollen planten in de grond

Ga je bloembollen planten in de grond, dan zijn er een aantal andere belangrijke aandachtspunten. Ten eerste moet je ervoor zorgen dat de plaats waar je plant veel zonlicht krijgt. Daarnaast moet je een gat graven dat diep genoeg is voor de bol en zijn wortels. Tot slot moet de grond ook vochtig maar niet nat zijn, want te natte grond kan de bollen doen rotten.

Het is dus belangrijk dat de grond goed gedraineerd is. Slechte drainage kan leiden tot rottende wortels en andere problemen. Als je grond gevoelig is voor slechte afwatering, voeg dan wat compost of mulch toe om de afwatering te verbeteren. Wist je trouwens dat je perfect zelf mulch kan maken van herfstbladeren?

Mulch maken van herfstbladeren

Wanneer bloembollen planten?

Als het gaat om bloembollen planten, is het belangrijk te weten wat de beste tijden zijn om te planten. Over het algemeen is de beste tijd om voorjaarsbloeiende bollen te planten in de late herfst, terwijl de beste tijd om zomerbloeiende bollen te planten in het vroege voorjaar is.

Ideaal gezien is de beste tijd om bollen voor het voorjaar te planten enkele weken voor de eerste vorst van het seizoen. Maar nachtvorst kan sommige jaren verrassend vroeg komen en kan dus altijd roet in het eten gooien. Gelukkig zijn er een aantal praktische en eenvoudige tips om je tuin en planten tegen vorst te beschermen.

Verder is het belangrijk om te weten dat het tijdstip van bloembollen planten ook afhankelijk kan zijn van je geografische ligging. Bijvoorbeeld, sommige bollen moet je eerder in de herfst planten in koudere klimaten, terwijl je andere bollen later in de lente plant in warmere klimaten.

Wanneer bloeien welke bloembollen?

Bloembollen planten is één ding, maar het is natuurlijk ook fijn als je weet in welke maand je bloembollen gaan bloeien. Als je de zaken een beetje goed aanpakt, kan je zo door een uitgekiende planning elke maand van het jaar bloeiende bloembollen in je tuin bewonderen.

Daarom hebben we voor jou een handig overzicht toegevoegd met de bloeiperiodes van de populairste bloembollen:

 • januari – februari: sneeuwklokjes, winterakoniet
 • februari – maart: krokus, lenteklokje
 • maart – april: narcis, sterhyacint.
 • april: hyacint, blauwe druif
 • april – mei: kievitsei, tulp, zomerklokje.
 • mei: lelietje van dalen.
 • mei – juni: boshyacint
 • juni – augustus: lelies
 • juni – september: gladiolen
 • juni – oktober: begonia’s

Voorjaarsbollen planten in de tuin

Hoe diep bloembollen planten?

Er komt heel wat kijken bij bloembollen planten. Zo bepaalt ook de diepte waarop je bloembollen plant hoeveel resultaat je ermee zal behalen. Het best kan je bloembollen planten op een diepte van twee tot drie keer hun hoogte. Als de bol bijvoorbeeld twee centimeter hoog is, moet je hem dus op een diepte van vier tot zes centimeter planten.

Het is ook belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond niet alleen te nat maar ook niet te droog is. Als de grond te nat is, kunnen de bollen gaan rotten, terwijl als de grond te droog is, de bollen niet genoeg vocht kunnen opnemen.

Welke afstand moeten de bollen tot elkaar hebben?

Op een goede manier bloembollen planten houdt ook in dat je de bollen op de juiste afstand van elkaar plant. Over het algemeen moet je bloembollen planten op een afstand van twee tot drie keer hun diameter van elkaar. Als de bol bijvoorbeeld een diameter van twee centimeter heeft, moet je hem dus op een afstand van vier tot zes centimeter van andere bollen planten.

Planten van bloembollen op de juiste afstand en juiste manier

Hoe bloembollen planten – Stappenplan

Maak eerst de aarde goed los met een spade op de plaats waar de bloembollen komen. Dan is de aarde makkelijk bewerkbaar.

Voor het planten van bloembollen moet je een aantal stappen volgen om de beste resultaten te krijgen. Hier volgt een kort stappenplan voor het planten van bloembollen: Kies het juiste type bloembol voor je tuin.

 1. Als je de juiste locatie hebt gevonden voor je bloembollen, maak dan eerst de aarde goed los met een spade op de plaats waar de bloembollen komen. Dan is de aarde makkelijk bewerkbaar.
 2. Graaf een gat dat diep genoeg is voor de bol en zijn wortels. Gebruik daarbij een spade of een bollenplanter.
 3. Plant de bloembol in het gat met de punt naar boven en de bolle kant naar beneden.
 4. Bedek de bol met aarde en druk deze een beetje aan.
 5. Geef de bol grondig water.

Het is ook belangrijk ervoor te zorgen dat de grond niet te nat of te droog is. Als de grond te nat is, kunnen de bollen gaan rotten, terwijl als de grond te droog is, de bollen niet genoeg vocht kunnen opnemen.

Verzorging en onderhoud van bloembollen

Nadat je je bloembollen hebt geplant, is het belangrijk ze goed te verzorgen en te onderhouden. Dat doe je door ervoor te zorgen dat de grond vochtig is, maar niet nat, dat er voldoende zonlicht is en dat je onkruid tussen de bollen tijdig verwijdert.

Het is ook belangrijk bloembollen te bemesten, zodat ze alle voedingsstoffen krijgen die ze nodig hebben. Ten slotte moet je je bloemen natuurlijk ook regelmatig water geven en verwelkte bloemen onthoofden om nieuwe groei te stimuleren.

Bloembollen na de bloei: Laten zitten of verwijderen?

Als je bloembollen uitgebloeid zijn, is de vraag enkel nog of je ze in de grond moet laten of ze eruit moet halen. Over het algemeen kan je bloembollen het beste in de grond laten zitten. Zo kunnen ze hun energievoorraden aanvullen en zich voorbereiden op het volgende bloeiseizoen.

Als je in een kouder klimaat woont, kan je beter je bloembollen uit de grond halen en ze op een koele, droge plaats bewaren tot het volgende bloeiseizoen. Dit zorgt ervoor dat je bollen niet kapot gaan door het koude weer.

Bloembollen bewaren

Als je bloembollen bewaart, zorg er dan wel voor dat de bollen helemaal droog zijn. Bewaar de bollen daarnaast in een ademende container, zoals een papieren zak of een kartonnen doos. Zorg er tenslotte voor dat je de container op een koele, droge plaats bewaart, vrij van extreme temperaturen.

Conclusie

Bloembollen planten kan een geweldige manier zijn om een vleugje kleur en leven toe te voegen aan elke tuin. Voor de beste resultaten is het belangrijk te weten wanneer, waar en hoe je ze moet planten.

In dit blogartikel hebben we alle details besproken die je nodig hebt om het meeste uit uw bloembollen te halen, van de verschillende soorten bollen tot de maanden waarin ze bloeien. Als je de tips in dit blogartikel volgt, haal je gegarandeerd het meeste uit je bloembollen en zal je jarenlang kunnen genieten van een prachtige tuin.

Veel gestelde vragen

Uiteraard behandelen we weer een aantal van de meest gestelde vragen.

Welke maand bloembollen planten?

Ideaal gezien is de beste tijd om bollen voor het voorjaar te planten enkele weken voor de eerste vorst van het seizoen. Zo krijgen de bloembollen voldoende tijd om een goed wortelstelsel aan te leggen voordat de winter aanbreekt. Maar de nachtvorst kondigt zijn komst natuurlijk nooit van tevoren aan dus daarom kan je het best bloembollen planten tussen eind september en half november.

Hoe moet je bollen planten?

A: Begin met het losmaken van de grond met een tuinvork of grondfrees, en verwijder alle puin en stenen. Zodra de grond klaar is, kan je beginnen met het planten van de bollen. Zorg ervoor dat je de bollen op de juiste diepte en afstand plant. Als de bollen eenmaal in de grond zitten, bedek ze dan met grond en geef ze grondig water. Het is ook belangrijk om de bollen na het planten te bemesten en ervoor te zorgen dat de grond goe gedraineerd is.

Welke bollen plant je in het voorjaar?

Voor het planten van bollen in het voorjaar zijn er een paar soorten die het bijzonder goed doen. Narcissen, tulpen en krokussen zijn goede opties om in het voorjaar te planten. Deze soorten bollen zijn winterhard en zijn bestand tegen koudere temperaturen en kortere dagen.

Meer over tuinonderhoud?

Bekijk de gerelateerde artikelen hieronder en bekijk ons aanbod in graszaad, meststoffen, verticuteer producten en toebehoren voor in de tuin.

Mocht je naar aanleiding van dit artikel vragen hebben kan je altijd met ons contact opnemen, dan helpen we je graag verder.

terug
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
 • Welk doel wil je bereiken?
  1. A. Gras groener maken
  2. B. Voller gazon
  3. C. Kale plekken opvullen
  4. D. Gazon herstellen
  5. E. Nieuw gazon aanleggen
  6. F. Mos bestrijden
 • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
  1. A. Lente
  2. B. Zomer
  3. C. Herfst
  4. D. Winter
 • Hoe ligt het gazon erbij?
  1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik heb een decoratief siergazon
  4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
 • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
  1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
  2. B. Een paar plekken hier en daar
 • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
  1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
  2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
 • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
  1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
  2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
  3. C. Ik wil een decoratief siergazon
  4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
 • Hoeveel mos moet je bestrijden?
  1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
  2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Bestsellers

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Top Snelkiemend graszaad 4.6 (105 beoordelingen) Snel een mooi gazon | Speciale AquaSaver coating | Krachtige en snelle groei binnen 7 tot 14 dagen Vanaf:  18,99
Gazon Voorjaars Kit 4.4 (37 beoordelingen) MOOWY’s keuze voor het voorjaar | Snel herstel van je gazon na de winter | Een sterk gazon voorkomt onkruid Vanaf:  32,99
Top
Top Langwerkende gazonmeststof 4.7 (176 beoordelingen) 90 dagen werkzaam | Zie resultaten in 14 dagen! | Voor alle gras- en grondsoorten Vanaf:  15,99

TOPKWALITEIT PRODUCTEN VOOR JE TUIN

10% korting op je eerste bestelling 🎉

🌱 Alle belangrijke onderhoudsmomenten voor je gazon in het jaar. Laat je e-mailadres achter en wij sturen je gratis de gazonkalender op.

Vul je email adres in

Ontvang de 10% korting in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!