Tips & Advies
Perfect gesnoeide ligusterhaag
10 MIN 25 sep
Laatste update: 18 okt 2024

Ligusterhaag Planten & Verzorgen: De Complete Gids

Ligusterhaag planten en verzorgen: Alles wat je moet weten voor een strakke, gezonde haag. Van planttips tot snoeien en onderhoud.

DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!

MOOWY's keuze
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
26,99

Ben je op zoek naar een prachtige, groene afscheiding voor je tuin? Dan is een ligusterhaag een goede keuze. Deze veelzijdige haag is mooi om te zien, en eenvoudig te onderhouden.

Table of contents:
Show all
  • Over de ligusterhaag
  • Kenmerken van de ligusterhaag
  • Soorten liguster
  • Liguster standplaats
  • Wanneer liguster planten?
  • Stappenplan: ligusterhaag planten
  • Ligusterhaag verzorgen
  • Ligusterhaag ziektes
  • Veelgestelde vragen
  • Ligusterhaag planten en verzorgen, conclusie

In deze complete gids vertellen we je alles wat je moet weten over de ligusterhaag planten en verzorgen. Ook behandelen we kort de verschillende soorten en geven tips om veelvoorkomende problemen te behandelen en te voorkomen.

Over de ligusterhaag

De liguster is – net als bijvoorbeeld de buxus of taxus – een populaire haagplant. De plant behoort tot het geslacht ligustrum uit de olijffamilie en wordt voluit ligustrum ovalifolium genoemd. We kennen de plant vooral als (nette) haag, maar hij doet het ook goed op stam, in pot of solitair als liguster struik. 

Kenmerken van de ligusterhaag

De ligusterhaag is een van de meest geliefde haagplanten vanwege zijn veelzijdigheid en gemakkelijke onderhoud. De plant groeit snel en is geschikt als hoge haag. Dit zijn enkele opvallende kenmerken.

Blad en bloei

De liguster heeft ovaalvormige, heldergroene bladeren die de haag een frisse uitstraling geven. Als je de liguster niet (sterk) snoeit, verschijnen er in de zomer – meestal tussen mei en juli – witte bloemetjes aan de struik. Deze bloemen verspreiden een aangename geur en trekken bijen, vlinders en andere nuttige insecten aan.

Bloemen van ligusterhaag

Na de bloei vormen zich zwarte bessen die vogels aantrekken, wat de biodiversiteit in je tuin bevordert. Let wel op: deze (onsmakelijke) bessen zijn voor mensen en huisdieren licht giftig. 

Groeisnelheid

Een opvallend kenmerk van de ligusterhaag is zijn snelle groei. In één jaar tijd kan een liguster zo’n 30 tot 50 centimeter groeien. Dit maakt het een ideale keuze als je snel een dichte en compacte haag wilt creëren. 

Winterhardheid

De liguster staat bekend om zijn winterhardheid. Hij kan temperaturen tot wel 30 graden onder nul verdragen, waardoor hij goed gedijt in het Nederlandse klimaat. De meeste ligustersoorten zijn semi-wintergroen, wat betekent dat ze in milde winters hun bladeren behouden.

Bij strenge vorst of harde wind kan de struik wel wat blad verliezen, maar hij herstelt zich snel in het voorjaar. De Ligustrum ovalifolium, ook wel haagliguster genoemd, heeft de minste kans op bladverlies in de winter.

Soorten liguster

Je hebt verschillende soorten liguster om uit te kiezen voor je haag. De twee meest populaire zijn de ligustrum ovalifolium en de ligustrum vulgare (wilde of gewone liguster). De ligustrum ovalifolium, ook wel haagliguster genoemd, heeft ovale bladeren en een wat formeler uiterlijk. Dit maakt hem perfect voor een strak gesnoeide haag.

De Ligustrum vulgare komt vaak in het wild voor. Deze soort heeft smalle, langgerekte bladeren en een natuurlijke uitstraling. Hij groeit iets sneller dan de ovalifolium, wat handig is als je snel een dichte haag wilt.

Wilde liguster in haag

De vulgare is wel minder wintergroen dan de ovalifolium. Voor een extra groenblijvende optie kun je kiezen voor de ligustrum vulgare ‘atrovirens’. Deze variant houdt zijn bladeren beter vast in de winter. 

Wil je een lage haag? Dan is de ligustrum japonicum  (Japanse liguster) een goede keuze. Deze ‘dwergliguster’ groeit van alle soorten het minst snel en wordt zo’n 2 tot 2,5 meter hoog. Als je op zoek bent naar een liguster struik dan kun je de Chinese liguster overwegen. Deze soort heeft een stevige stam en wordt minder vaak als haag aangeplant. 

Liguster standplaats

De liguster past zich goed aan verschillende omstandigheden aan en kan zowel in de zon als in de schaduw groeien. Wel kan het zijn dat de liguster in de schaduw langzamer groeit en minder bladeren vormt. Ook zal de liguster in de schaduw minder snel bloeien. Om tot bloei te komen, heeft de haag ‘s zomers minimaal 3 uur zon per dag nodig.

Je kunt de haag of struik in bijna elke grondsoort planten, of deze nu droog, normaal of vochtig is. Wel heeft de ligusterhaag een voorkeur voor een goed gedraineerde bodem. De pH-waarde ligt idealiter tussen de 6 en de 8. Dit is bij de meeste Nederlandse tuingronden het geval. 

Wanneer liguster planten?

Het beste moment om een ligusterhaag te planten is in de herfst, bij voorkeur in oktober. In deze periode is de grond nog warm, wat de wortelgroei stimuleert. Bovendien zorgt de regen ervoor dat je minder water hoeft te geven. Je kunt een ligusterhaag ook in andere seizoenen planten, behalve bij vorst.

Planten met blote wortel of kluit kunnen tussen oktober en april worden geplant, terwijl planten in pot het hele jaar door kan. Maak bij ligusters in pot de wortels voor het planten goed los.

Stappenplan: ligusterhaag planten

Er volgt nu een handig stappenplan om je ligusterhaag te planten. 

Grond klaarmaken

Voordat je begint met planten, is het belangrijk de grond goed voor te bereiden. Verwijder eerst onkruid en eventuele stenen die de wortelgroei kunnen belemmeren. Graaf vervolgens een sleuf van ongeveer 60-80 cm diep en 40-50 cm breed. Verbeter de uitgegraven grond door deze te mengen met compost of aanplantgrond. Een goede verhouding is 1/3 deel aanplantgrond en 2/3 deel bestaande grond.

Planten en aangieten

Zet de ligusterplanten in de sleuf, op dezelfde diepte als ze op de kwekerij stonden. Voor een dichte haag plant je 4 tot 6 planten per strekkende meter. Als hulpmiddel kun je een stuk touw of plantkoord gebruiken. Vul de sleuf aan met de verbeterde grond en druk deze lichtjes aan. 

Breng op de tussenruimten een laag mulch aan. Dit houdt het vocht in de grond en voorkomt de groei van onkruid. Geef na het aanplanten direct water en blijf dit regelmatig doen, vooral in droge periodes. Plant je de liguster los als struik? Houd dan 1 plant per vierkante meter aan.

Na het planten van je ligusterhaag is voldoende water geven belangrijk. Er gaat veel energie naar het wortelen. Als de plant te weinig water heeft, ontwikkelen de wortels zich mogelijk niet goed. De liguster wordt dan kaal

Een goede vuistregel is om de eerste tijd twee tot drie keer per week water te geven. Met de juiste verzorging zal je ligusterhaag snel uitgroeien tot een prachtige, groene afscheiding in je tuin.

Ligusterhaag verzorgen

Als je haag eenmaal staat, is het voor de gezondheid en de uitstraling bevorderlijk om je ligusterhaag te verzorgen. Dit zijn essentiële stappen in de liguster verzorging.

Ligusterhaag snoeien

Om je ligusterhaag in topvorm te houden, is regelmatig snoeien essentieel. Let er tijdens het snoeien van de liguster op dat je bovenkant smaller houdt dan de onderkant. Anders kunnen (door gebrek aan zonlicht) de binnenste en onderste delen van je liguster kaal worden. 

Begin van bovenaan en werk geleidelijk naar beneden. Snoei gelijkmatig en kort lange takken in met een snoeischaar of (elektrische) heggenschaar. Snoei niet meer dan een derde van de lengte van de takken.

Man snoeit hoge ligusterhaag met heggenschaar

Wanneer liguster snoeien?

De beste tijd om te snoeien is tussen mei en september, bij voorkeur op een bewolkte dag. Zo voorkom je dat de nieuw blootgestelde bladeren verbranden door direct zonlicht. 

Wil je een strakke ligusterhaag? Snoei dan in april of mei en vervolgens nog een keer in september of oktober. Als je een natuurlijke uitstraling wenst, volstaat één keer snoeien in de zomer. Snoei pas na de bloei (juni-juli) als je een bloeiende liguster wilt.

Als je een ligusterhaag rigoureus wilt terugsnoeien, kun je dit het beste in april of mei doen. Op die manier heeft de plant genoeg hersteltijd gedurende het groeiseizoen. 

Een liguster struik hoef je niet per se te snoeien. Wel kun je lange uitlopers of takken met een snoeischaar wegknippen. Als je de struik in vorm wilt snoeien, kun je dit het beste tussen april en september doen.

Tip
De liguster is geliefd bij vogels. Vanaf maart kunnen zij de haag gebruiken om hun nestje te maken. Check de haag voordat je begint met snoeien.

Liguster bemesten

Bemesting draagt bij aan een gezonde ligusterhaag. Het helpt de plant om sterk te groeien en weerbaarder te zijn tegen ziektes. Zeker als de bodemomstandigheden niet helemaal optimaal zijn of als je ligusterhaag de grond moet delen met veel andere planten, is je liguster bemesten een goede manier om je haag in topvorm te houden. 

Doe dit twee keer per jaar: in het voorjaar (maart of april) en in de zomer (juni of juli). Kies voor organische mestkorrels of speciale hagenmest. Deze geven langzaam voedingsstoffen af, wat ideaal is voor ligustrum. Strooi de mest gelijkmatig uit en werk het licht in met een hark. Geef na het bemesten water of bemest het vlak voor een regenbui.

Organische mest voor jouw ligusterhaag
Organische mest voor jouw ligusterhaag
Hagen & struiken mest
  • Langdurige werking van 120 dagen
  • Zorgt voor een mooie, diepgroene bladkleur
  • Voor zowel bladverliezende als bladhoudende hagen

Ligusterhaag ziektes

De ligusterhaag kan last krijgen van schimmelziekten, zoals bladvlekkenziekte of meeldauw. Bij bladvlekkenziekte zie je gele of bruine vlekken op de bladeren, vaak met een donkere rand.

Gele en bruine vlekken op luister blad

Verwijder aangetaste delen zo snel mogelijk en behandel eventueel met een (biologisch) schimmelbestrijdingsmiddel. Bij meeldauw zie je witte of grijze vlekjes op het blad ontstaan. Hier lees je hoe meeldauw bestrijden in zijn werk gaat. 

Een andere vervelende aandoening is de verwelkingsziekte, ook wel verticillium genoemd. Deze schimmel tast de wortels aan, waardoor de plant niet genoeg voedingsstoffen kan opnemen. Als je niet snel handelt, kan je liguster zelfs afsterven.

Je haag kan ook last krijgen van plagen. Bijvoorbeeld rupsen, bladluizen of trips. Wil je tips om deze op een natuurlijke manier te bestrijden? Bekijk dan hier al onze artikelen over ongedierte.

Als je toch een ziekte opmerkt, moet je meteen actie ondernemen. Snoei aangetaste takken weg en maak je gereedschap goed schoon om verspreiding te voorkomen.

Problemen voorkomen

Een gezonde ligusterhaag is minder vatbaar voor ziektes en plagen. Zorg voor goede drainage in de bodem. Langdurig natte grond kan leiden tot wortelrot en maken de plant vatbaarder voor schimmels. Geef voldoende water, vooral bij jonge planten en tijdens droge periodes.

Door regelmatig te snoeien, correct te bemesten en alert te zijn op mogelijke problemen, houd je je ligusterhaag gezond en mooi.

Veelgestelde vragen

Hoe krijg je een volle ligusterhaag?

Om een volle ligusterhaag te krijgen, is het belangrijk om de haag direct na het planten terug te snoeien, zodat de plant zich vertakt. Regelmatig snoeien (2 tot 3 keer per jaar) stimuleert dichte groei. Zorg daarnaast voor voldoende water en voeding, vooral tijdens droge periodes.

Hoe onderhoud je een ligusterhaag?

Een ligusterhaag heeft regelmatig snoeien nodig om compact en vol te blijven. Snoei de haag in het voorjaar en de zomer, en geef tijdens droge periodes extra water. Verwijder dode takken en zorg voor bemesting in het groeiseizoen.

Welke meststof voor ligusterhaag?

Een ligusterhaag gedijt goed met organische meststoffen zoals compost of een universele tuinmeststof. Een meststof rijk aan stikstof, zoals koemestkorrels of een speciale haagmest, bevordert de groei en houdt de haag gezond. Bemest in het voorjaar en eventueel nogmaals in de zomer.

Ligusterhaag planten en verzorgen, conclusie

Een liguster past zich goed aan verschillende omstandigheden aan en kan snel uitgroeien tot een mooie, groene privacyhaag. Met de tips en informatie uit deze gids ben je goed voorbereid om aan de slag te gaan met het planten en verzorgen van je ligusterhaag. 

Hopelijk geniet je van de schoonheid en functionaliteit die deze klassieke haagplant aan je tuin toevoegt. Bij MOOWY helpen we je graag met al je tuinvragen. Stel je vraag hieronder of kijk hier voor meer tips en advies.

Louis Hooft
Oprichter & Gazon expert
Maak kennis met Louis Hooft, de oprichter van MOOWY en jouw vertrouwde expert. Met een diepgaande passie voor prachtige gazons en een schat aan ervaring in tuin verzorging, staat Louis klaar om tuinliefhebbers te begeleiden bij het realiseren van een groenere en levendigere buitenruimte dan ooit tevoren. Vertrouw op Louis voor waardevolle tips, handige trucs en de beste producten om jouw tuin te laten stralen!
back
VRAGENLIJST
Vind het juiste product voor jouw gazon
Beantwoord 2 korte vragen over jouw gazon-doel en wij helpen jou bij het kiezen van het juiste product!
VRAGENLIJST
Kies het juiste product voor jouw gazon
Vraag 1/2
Je resultaat wordt geladen…
  • Welk doel wil je bereiken?
    1. A. Gras groener maken
    2. B. Voller gazon
    3. C. Kale plekken opvullen
    4. D. Gazon herstellen
    5. E. Nieuw gazon aanleggen
    6. F. Mos bestrijden
  • In welk seizoen wil je dit product gebruiken?
    1. A. Lente
    2. B. Zomer
    3. C. Herfst
    4. D. Winter
  • Hoe ligt het gazon erbij?
    1. A. Mijn gazon heeft schaduwplekken
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik heb een decoratief siergazon
    4. D. Ik heb een vrij standaard gazon
  • Hoeveel kale plekken heeft jouw gazon?
    1. A. Heel veel, mijn gazon ziet eruit als een dorre vlakte
    2. B. Een paar plekken hier en daar
  • Omschrijf hoe jij jouw gazon wilt herstellen:
    1. A. Ik wil een volledige renovatie van mijn gazon
    2. B. Ik wil mijn bestaande gazon renoveren
  • Wat is het belangrijkste kenmerk van jouw gazon?
    1. A. Mijn gazon ligt in de schaduw
    2. B. Mijn gazon wordt intensief gebruikt (bijvoorbeeld door kinderen & huisdieren)
    3. C. Ik wil een decoratief siergazon
    4. D. Ik wil een gazon dat snel groeit en sterk is
  • Hoeveel mos moet je bestrijden?
    1. A. Veel, mijn gazon zit vol mos
    2. B. Weinig
RESULTAAT
Onze aanbeveling
Gebaseerd op jouw antwoorden
< Probeer opnieuw
– Meer artikelen –
Wellicht ook interessant om te lezen

Reacties (0)

There are no comments yet. Well then, what are you waiting for to
inaugurate this pretty page?

Be the first to write your comment!
+ Load more
comments

Do you have some comments?

POPULAIRE PRODUCTEN

+Meest gekocht

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de najaars kit productverpakking met graszaad voor de zak
Gazon Najaars Kit
  Nu besteld, dinsdag in huis
26,99
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de gazon kalk productverpakking met meststof voor de zak
Gazon kalk
  Nu besteld, dinsdag in huis
12,99
Top
Choose your variation
Voorste afbeelding van de universele gazonmest productverpakking met meststof voor de zak
Universele gazonmeststof
  Nu besteld, dinsdag in huis
14,99

– WIE WIJ ZIJN –
Wij vinden dat iedereen moeiteloos moet kunnen genieten van een groene & gezonde tuin.
DE TUIN KALENDER VAN 2024
Download gratis tuinkalender

🌱 Alles wat je moet weten voor een bloeiende tuin

Vul je email adres in

Ontvang de tuinkalender

Het hele jaar van een bloeiende tuin!