5 redenen waarom de herfst hét seizoen is om gras te zaaien

Wat is het beste seizoen om gras te zaaien? Als je deze vraag aan mensen om je heen stelt, is de kans groot dat je te horen krijgt dat dit het voorjaar is. De lente staat toch bekend als dé periode om in de tuin aan de slag te gaan en te zaaien. Ik denk daar anders over! Daarom geef ik je in deze blog 5 redenen om de herfst boven de lente te verkiezen als zaaiseizoen!

3 MIN 13 okt
Laatste update: 27 okt 2022
Delen:

Nieuwste blogs

5 MIN 10 mrt 12 eenvoudige stappen om je tuin in één maand te veranderen 3 MIN 02 feb De top 3 mooiste schutting planten om je tuin een opknapbeurt te geven 4 MIN 29 dec 4 Tips om tuin en planten tegen vorst te beschermen

Wat is het beste seizoen om gras te zaaien? Als je deze vraag aan mensen om je heen stelt, is de kans groot dat je te horen krijgt dat dit het voorjaar is. De lente staat toch bekend als dé periode om in de tuin aan de slag te gaan en te zaaien. Ik denk daar anders over! Daarom geef ik je in deze blog 5 redenen om de herfst boven de lente te verkiezen als zaaiseizoen!

De verschuiving als gevolg van klimaatverandering

Het klimaat verandert en de seizoenen zijn niet meer zoals ze een decennium geleden waren. Extreme verschillen wisselen elkaar in rap tempo af. In de zomer kampen we steeds vaker met hittegolven en hevige regenbuien, maar ook de lente doet mee. Zo kan het in april nog sneeuwen en vallen in mei de mussen van het dak tijdens de eerste warme periode van het jaar. En hitte doet je pas geplante grasplanten geen goed.

Maar deze verschuivingen hebben ook een ander gevolg. Zo is de temperatuur in het najaar vaak nog aangenaam en schijnt het zonnetje ook in september en oktober nog volop. En dat is mooi meegenomen als je in de tuin aan de slag wilt!

Je bespaart water

De lente kent steeds vaker droge periodes, waarin je het ingezaaide gras soms wekenlang zelf moet voorzien van water. In de herfst is dat anders. Het regent over het algemeen vaker en de luchtvochtigheid is hoog. De nachten zijn langer en er ligt meer dauw. In het najaar hoef je dus minder vaak te sproeien.
Let er wel op dat het niet extreem nat is en dat er ook nog geen vorst aan de grond staat. Dan is het zaaimoment voorbij.

De perfecte bodemtemperatuur

Het fijne aan het najaar is dat de bodem de temperatuur van de zomermaanden nog wat langer vasthoudt. Combineer deze warmte met veel vocht en je creëert een broeierige plek, ideaal voor graszaden om te kiemen.

De plant steekt zijn energie in wortelen

In de lente heeft een plant één doel: groeien. De lucht in. In de herfst is dit anders. Als je het gras in september of oktober zaait, heeft het nog voldoende tijd om te kiemen en op te komen voordat de winter zijn intrede doet. Maar als de temperaturen eenmaal dalen, gaat de plant in winterslaap. Gras stopt in deze periode niet volledig met groeien, maar verlegt de aandacht van groeien bóven de grond naar groeien ónder het oppervlak. De grond heeft nu meer tijd om aan de wortels te plakken en de wortels hebben meer tijd om zich te ontwikkelen. Het gevolg? Planten komen in het voorjaar extra sterk terug!

Leuk weetje: dit geldt niet alleen voor de grasplant, maar ook voor andere planten. Ga je dit najaar aan de slag in de tuin? Zet dan meteen wat vaste planten en voorjaarsbollen in de grond. Dit is goed voor de biodiversiteit en het fleurt direct je tuin op voor de winter begint!

Je gaat met een voorsprong de lente in!

En dat brengt mij bij het laatste voordeel. Door in het najaar gras te zaaien, hoef je dit in het voorjaar niet meer te doen! Zo kun je deze tijd mooi besteden aan andere tuinklussen!

Overtuigd? Bekijk ons assortiment graszaden.

terug

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

Lees meer

De beste tips voor een groen en gezond gazon

POPULAIRE PRODUCTEN

+Bestsellers

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Snelkiemend graszaad 4.8 (86 beoordelingen) Voor een snelgroeiend gazon van Eredivisie-kwaliteit! Dit graszaad kiemt direct voor een snelle transformatie van uw tuin. Winterhard, met een levenscyclus van meerdere jaren. Vanaf:  18,99
Top
Voorjaars kit 4.8 (25 beoordelingen) Geef je gazon een groene, gezonde en weelderige uitstraling in de lente. Deze kit bevat alles wat je nodig hebt voor herstel van kale plekken en een gezonde groei boost.     Vanaf:  32,99
Langwerkende gazonmeststof 4.8 (163 beoordelingen) Geef je gras alles wat het nodig heeft zonder de overmatige groei die vaak gepaard gaat met bemesting. MOOWY’S langwerkende gazonmest werkt meer dan 90 dagen en levert snel resultaat. Hierdoor hoef je minder vaak het gazon te onderhouden! Vanaf:  15,99

Gratis download

Wil jij een gazon kalender?

🌱 Alle belangrijke onderhoudsmomenten voor je gazon in het jaar. Laat je e-mailadres achter en wij sturen je gratis de gazonkalender op.

Vul je email adres in

Ontvang de gazonkalender in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!