Gazononderhoud in oktober

Oktober is de eerste volledige herfstmaand. De temperatuur daalt, de dagen worden korter, het blad verkleurt en valt ten slotte op de grond. In deze blog leg ik je uit welke klusjes je deze maand kunt oppakken. Veel tuinierplezier!

2 MIN 01 okt
Laatste update: 27 okt 2022
Delen:

Nieuwste blogs

5 MIN 10 mrt 12 eenvoudige stappen om je tuin in één maand te veranderen 3 MIN 02 feb De top 3 mooiste schutting planten om je tuin een opknapbeurt te geven 4 MIN 29 dec 4 Tips om tuin en planten tegen vorst te beschermen

Oktober is de eerste volledige herfstmaand. De temperatuur daalt, de dagen worden korter, het blad verkleurt en valt ten slotte op de grond. In deze blog leg ik je uit welke klusjes je deze maand nog kunt oppakken. Veel tuinierplezier!

Grasmaaien

Het wordt kouder en het gras zal minder hard groeien. Je hoeft daarom minder vaak te maaien. Stel de maaier wat hoger in, op ongeveer 5 centimeter. Langer gras is sterker en kan het weinige zonlicht beter aan. Daarnaast beschermen de hogere sprieten de rest van het gras tegen mos en onkruid. In verband met ochtenddauw is de middag het beste moment op de dag om te maaien. Het gras is in deze periode een stuk vochtiger, maak daarom na elke maaibeurt je maaier schoon met een borstel of met de tuinslang. Het vochtige gras zal zich dan niet in de maaier ophopen.

Ga mos tegen

In periodes dat er veel neerslag valt en de zon zich minder vaak laat zien, zul je op plekken waar weinig zonlicht komt, mossen zien groeien. Deze oppervlakken hebben tussen de buien door immers niet genoeg tijd om op te drogen. Er zijn enkele technieken die je nu al kunt toepassen om mos minder kans te geven.

  • Bescherm je gazon door het gras wat langer te laten en maai het minder kort.
  • Houden bomen of planten de lichtinval tegen? Snoei deze, zodat het zonlicht het gras weer bereikt.
  • Belucht het gazon, zodat het regenwater kan worden afgevoerd.

De bodem beluchten

Heb je dit in september nog niet gedaan, doe het dan nu: je gazon beluchten. Een goede drainage in je gazon is heel belangrijk. De vele regen die valt in het najaar moet namelijk wel kunnen worden opgenomen in de bodem. Met beluchtersandalen, holle pijp of prikrol maak je gaatjes in de grond. Zo zorg je ervoor dat water, zuurstof en voedingsstoffen weer kunnen worden opgenomen in de bodem.

gazon beluchten met beluchter

Verticuteren

September en oktober zijn geschikte maanden om je gazon te verticuteren. Verticuteer wel wat minder diep, want door de aankomende koude periode heeft het gazon minder tijd om te herstellen. 1 à 2 millimeter diep is voldoende.

Grasreparatie

Heb je last van kale plekken in het gras (bijvoorbeeld door het verticuteren)? Zaai dan graszaad bij. Verwijder eerst de kale of dode stukken. De bodem is nog steeds warm genoeg, dus het graszaad krijgt nog de kans om zich te nestelen. Daarnaast kiemen er minder onkruidzaden dan in de rest van het jaar. Dit is wel de laatste maand om in te zaaien. Komt je er nu niet aan toe, wacht dan tot het voorjaar begint.

gras zaaien met moowy graszaad

Bladafval verwijderen

Eind oktober vallen de eerste bladeren alweer van de boom. Laat dit blad niet te lang liggen op je gazon. De bladeren nemen het licht van het gazon af. Hierdoor zal het gras geel kleuren en langzaam afsterven. Een dikke laag bladeren heeft zelfs een verstikkende werking op het gazon, want zuurstof kan de bodem niet meer bereiken. En doordat het water niet meer weg kan, kan je gras gaan rotten. Hark de bladeren dus zo snel mogelijk weg. Verwijder het blad ook van je terras. Dit verkleint de kans op onkruid tussen de tegels.

terug

Reacties (0)

Er zijn nog geen reacties. Waar wacht je nog op om een gesprek te beginnen op deze mooie pagina?

Wees de eerste om een opmerking te schrijven!
+ Laad meer
opmerkingen

Heb je wat opmerkingen?

Lees meer

De beste tips voor een groen en gezond gazon

POPULAIRE PRODUCTEN

+Bestsellers

Andere kochten dit het meest

Bekijk producten
Top
Snelkiemend graszaad 4.8 (86 beoordelingen) Voor een snelgroeiend gazon van Eredivisie-kwaliteit! Dit graszaad kiemt direct voor een snelle transformatie van uw tuin. Winterhard, met een levenscyclus van meerdere jaren. Vanaf:  18,99
Top
Voorjaars kit 4.8 (25 beoordelingen) Geef je gazon een groene, gezonde en weelderige uitstraling in de lente. Deze kit bevat alles wat je nodig hebt voor herstel van kale plekken en een gezonde groei boost.     Vanaf:  32,99
Langwerkende gazonmeststof 4.8 (163 beoordelingen) Geef je gras alles wat het nodig heeft zonder de overmatige groei die vaak gepaard gaat met bemesting. MOOWY’S langwerkende gazonmest werkt meer dan 90 dagen en levert snel resultaat. Hierdoor hoef je minder vaak het gazon te onderhouden! Vanaf:  15,99

Gratis download

Wil jij een gazon kalender?

🌱 Alle belangrijke onderhoudsmomenten voor je gazon in het jaar. Laat je e-mailadres achter en wij sturen je gratis de gazonkalender op.

Vul je email adres in

Ontvang de gazonkalender in de mail

Geniet het hele jaar van een groen gazon!